Het is vandaag Internationale Muziekdag en dat willen wij natuurlijk niet aan onze neus voorbij laten gaan… Muziek is er in zoveel soorten en maten; van Michael Jackson tot het Wilhelmus en van een drumstel tot klassieke opera. Sterker nog, je hoort elke dag muziek om je heen, let maar eens op; Fluitende mensen op straat, de (auto)radio, het zingen van de vrolijke vogels, maar ook gezellig straatbandjes etc. Wat heb jij met muziek en hoeveel invloed heeft het op jouw leven? Wij nemen je mee naar de top 10 leukste muziek musea in Nederland…

1. Palingsound Museum

Het Palingsoundmuseum in Paviljoen Smit-Bokkum biedt een zoektocht naar 100 jaar muzikaal bloed in Volendam. Een leuk idee is om het bezoek aan het Palingsoundmuseum te combineren met een bezoek aan ‘Uniek Volendam’. Hierin maak je op een hele interactieve en leuke manier een vogelvlucht door de geschiedenis van Volendam.

Palingsound Museum

2. Rotterdams Radio Museum

Hoe lang bestaat de radio eigenlijk al? En hoe werkt de radio precies? In het Rotterdams Radio Museum ontdek je de geschiedenis van de radio. Er zijn regelmatig thematentoonstellingen en het museum biedt verschillende educatieve programma’s aan.

Rotterdams Radio Museum

3. Pianola Museum

Midden in de Jordaan bevindt zich een van de kleinere musea van Amsterdam; Het Pianola Museum. In het museum staan tal van piano’s die vanzelf kunnen spelen. Pianola’s, reproduktiepiano’s en alles wat daarmee te maken heeft. Het muziekarchief omvat bijna 30.000 muziekrollen die op de zeer uiteenlopende instrumenten afgespeeld kunnen worden.

Pianola Museum

4. Waterlandsmuseum de Speeltoren

Waterlands Museum de Speeltoren is een museum vol verhalen en heeft niet voor niks de Museum Ontdekking 2015 award gewonnen! Het verbeeldt de streek Waterland in interactieve tentoonstellingen. Je reist af van vroeger naar nu en er worden verschillende thema’s aangehaald. Wij raden dit museum absoluut aan!

Waterlandsmuseum de Speeltoren

5. Kessels Muziekinstrumentenmuseum

In het Kessels Museum ontdek je honderden instrumenten. Je leert hoe Kessels-instrumenten gemaakt worden en beleeft de fabricage in een reconstructie van de historische fabriek.

www.muziekinstrumentenmuseum.nl/

6. Museum Speelklok

Dit sfeervolle en leuke Museum Speelklok neemt je mee in de geschiedenis van zelf spelende instrumenten. Een bijzondere inkijk omdat mensen (vooral de rijke) vroeger hele andere manieren hadden om muziek te luisteren, met instrumenten, zonder stroom, internet of een muzikant. Bijzonder. Op woensdag is het kinderfestijn in het museum met een speciale rondleiding.

Museum Speelklok

7. Radio en Speelgoed Museum

In het Radio en Speelgoed museum kun je historie van de eerste radio tot aan nu en van het eerste speelgoed tot aan nu bekijken. Voor veel mensen een feest van herkenning. Bovendien voor kinderen een kijkje in het speelgoed van vroeger en dat van hun opa en oma’s.

Radio en Speelgoed Museum

8. Museum Vosbergen

Liefhebbers van instrumenten opgelet: Museum Vosbergen, gevestigd op Landgoed Vosbergen, toont muziekinstrumenten in historisch perspectief. De ca 800 instrumenten zijn gedurende meer dan zestig jaar verzameld en gerestaureerd door Dick Verel, die samen met zijn echtgenote Rieteke het museum tot stand bracht. Ontzettend interessant om te bezoeken!

Museum Vosbergen

9. Kijk en Luistermuseum

Ben jij gek op muziek? En heb je altijd al willen weten hoe de mensen voor de LP’s of CD’s naar muziek luisterden. Ga dan naar het Kijk- en luistermuseum in Bennekom. Hier kom je alles te weten over historische instrumenten en speeldozen.

Kijk en Luistermuseum

10. G. Perlee Draaiorgelmuseum

Word jij ook altijd zo vrolijk van de draaiorgels die vaak in grote steden te zien en te horen zijn? Vooral Nederland schijnt een draaiorgel land te zijn maar wat is nu precies een draaiorgel en wat is het verschil met een pierement of is dat misschien toch hetzelfde? Je ondekt het in het G. Perlee Draaiorgelmuseum.

1 Oktober: Internationale Muziekdag

Welk museum heb jij al eens bezocht en is jouw favoriet? Laat het ons weten via een reactie onder dit bericht.