Concurrentie voor de museumkaart? De Bankgiroloterij komt met een klantenkaart die vaste deelnemers toegang geeft tot vijftig musea en korting op theaters, films, musicals en evenementen…

Zitten de kaarten in elkaars vaarwater?

Er loopt sinds enkele weken een proef met 20.000 kaarten. Als in de loop van het jaar alle deelnemers de ‘Vip-Kaart’ krijgen, gaat het om 600.000 stuks. De nieuwe kaart lijkt een concurrent van de Museumkaart, die sinds 2012 wordt gesponsord door de Bankgiroloterij. Er zijn momenteel één miljoen Museumkaarten in omloop, die zo’n 50 miljoen euro voor de deelnemende musea genereren. Maar volgens Arjan Beerman van de loterij zitten de kaarten niet in elkaars vaarwater. „Houders van een Museumkaart blijken gemiddeld zes of zeven keer per jaar naar een museum te gaan. Voor onze doelgroep ligt dat cijfer veel lager. We willen een nieuwe doelgroep enthousiasmeren voor cultuur.”

Geldig bij 50 Nederlandse musea

De Vip-Kaart is geldig in ongeveer vijftig Nederlandse musea, terwijl de Museumkaart de deuren van vierhonderd musea opent. De Museumvereniging, verwacht weinig verlies door de nieuwe mogelijkheid. Iris Noteboom van de Museumvereniging: „Het zijn verschillende doelgroepen. Als je meespeelt met de loterij krijg je zo’n kaart, maar dat kost al snel 180 euro per jaar. Mensen die veel naar musea willen, zijn met onze kaart beter af.”

Concurrentie voor de museumkaart?

Wat denk jij, zie jij de nieuwe kaart als concurrentie? Laat het ons weten!

Bron: Dagblad van het Noorden.

 1. vandaag naar boymans geweest
  de keuze tussen in de rij staan en 2.50 bijbetalen met museumjaarkaart
  of
  zo doorlopen zonder bijbetaling
  met bankgirokaart
  lijkt mij niet moeilijk

 2. Als je een fanatische loterijspeler bent krijg je automatisch een museumkaart, zij worden
  geen loterij-speler omdàt ze dan een museumkaart krijgen.
  Misschien worden ze museum-geinteresserden en laten loterijen voor wat het zijn: illusie, en sparen zo ruim € 120.- per jaar met oneindig veel zichtbare kunst.

Laat een reactie achter