Crisis als kans: open de deuren van het Valkhofmuseum in Nijmegen: Het is crisis in de cultuursector. Alhoewel tal van politici de mond vol hebben van de Nederlandse cultuur, wordt er tegelijkertijd al jaren flink op bezuinigd…

De blockbusters doen het goed

Het gevolg van de crisis is dat vooral een kleine groep grote musea die de financieel aantrekkelijke massacultuur brengen, de ‘blockbusters’, het echt goed doen. En dat tal van kleinere musea en zelfstandige kunstenaars het steeds moeilijker hebben.

Financieel zwaar weer voor Museum Het Valkhof

Ook het Museum Het Valkhof in Nijmegen verkeert in financieel zwaar weer. Het museum zou de culturele pronkkamer van Nijmegen kunnen en misschien wel moeten zijn. Maar het rommelt er organisatorisch en de tentoonstellingen trekken niet echt. Het Valkhofmuseum laat vooral het verleden van Nijmegen zien, zoals oude opgravingen, de Romeinse en de middeleeuwse geschiedenis. Interessant, zeker, maar het sprankelt of prikkelt niet.

Creativiteit en talent in Nijmegen

Tijd voor een radicale ommezwaai zou ik zeggen. Open de deuren voor zelfstandige kunstenaars en gastconservatoren. Er is zo veel creativiteit en talent in Nijmegen. Zie wat er in het Honigcomplex is ontstaan. En open de deuren ook letterlijk. Want het museum is nu vooral een ondoorzichtige glasbak op misschien wel het lelijkste plein van Nijmegen, het Kelfkensbos. Het plein is nu weinig meer dan een tochtend dak van een parkeergarage. Ondanks de naam, bos, staat er namelijk geen boom meer op het plein. En dat terwijl het groene Valkhofpark, daar waar zelfs een afgebroken donjon herbouwd gaat worden, omdat dat commercieel zo interessant zou zijn, slechts een loopbrug van het museum is verwijderd. Ik zou zeggen, trek het Kelfkensbos bij het Valkhofmuseum. En maak van het Kelfkensbos een groen verblijfsplein.

De crisis wellicht ook een kans?

Voor het museum is de crisis misschien dus ook een kans. Om er weer echt iets bijzonders van te maken. Tegen de kortzichtigheid van deze tijd in. Want de kunst is het waard. Dat wisten de eerste Nijmegenaren, de Romeinen, al: ars longa, vita brevis: de kunst is lang, het leven is kort.

Nijmegen: Crisis in de cultuursector

Wat vind jij van het artikel Nijmegen: Crisis in de cultuursector? Laat het ons weten via een reactie onder dit bericht.

Bron: Blende.nl

Laat een reactie achter