De stad waar Zwiebertje onder het bordes gevangen heeft gezeten, de stad waar vele beroemde personen zoals Snellius, Lorenz en Arminius zijn geboren en de stad met zijn mystieke uitstraling… We hebben het natuurlijk over Oudewater!

Beste tips voor een dagje uit in Oudewater

Ga jij binnenkort naar Oudewater en ben je op zoek naar tips voor een bezoek? Wat is typerend aan deze stad? Zijn er leuke activiteiten of bijzondere plekjes, wat is het beste seizoen om een bezoek te brengen aan de 750 jaar oude stad en welke musea moet ik nou ECHT een keer bezoeken? Wij hebben alvast een voorproefje genomen en geven jou de beste tips!

Eerste indruk…

Een stad waar inwoners je nog begroeten en oprecht helpen op het moment dat je een vraag hebt of de juiste route even niet meer weet.. Dat maak je toch niet vaak meer mee? Wat een goede eerste indruk krijg ik van deze bijzondere plaats. Van prachtige monumentale pandjes en schitterende geveltjes tot sfeervolle straatjes een geweldig marktplein om te bekijken. Ik kijk letterlijk mijn ogen uit. Waarom ben ik hier nog niet eerder geweest?

Oudewater

Stadswandeling en musea

Tip 1: Bekijk Oudewater eens via een stadswandeling, met of zonder gids. Het is een belevenis: zo veel historische pandjes, mooie monumenten, kunst en cultuur, typische kerken en interessante musea! Waaronder museum de Heksenwaag. Want zeg eens eerlijk, wie Oudewater zegt, denkt direct aan heksen, De heksenwaag en heksenvrijstad. Oudewater heeft naar mijn idee iets magisch, iets betoverends, iets mystieks en ik ga vandaag uitzoeken waar dit exact vandaan komt. Het werd voor mij daarom de hoogste tijd om in ieder geval een bezoek te brengen aan deze twee musea.

OudewaterHeksenwaag in Oudewater

Bezoekers uit heel de wereld komen al zo’n honderd jaar naar de Waag in Oudewater en terecht! Afgelopen maand mocht ook ik een bezoek brengen aan de Museum Ontdekking 2015 award winnaar, spannend! Jeannette Blake, directeur van Museum de Heksenwaag stond keurig op mij te wachten en gaf mij een uitgebreide, interessante en zeer leuke rondleiding door het beroemde museum.

De Heksenwaag

Ik werd blij verrast door de vele boeken, interessante instrumenten, vele heksen en natuurlijk ook door de wereldberoemde weegschaal; De Heksenwaag! Vragen als; Hoeveel moet je wegen om een heks te zijn, beneden 50 kilo? Wanneer ben je een heks? En waarom werd je beschuldigd van Toverije werden uitgebreid behandeld en een test op de weegschaal kon en mocht natuurlijk ook niet uitblijven… Het wauw-effect heeft hier een tweede leven gekregen en ik raad iedereen aan om een bezoek te brengen aan dit spannende, leerzame, maar ook fascinerende museum.
Schermafbeelding 2015-08-24 om 11.09.36

Touwmuseum de Baanschuur

Oudewater was in de zestiende en zeventiende eeuw een belangrijke producent van touw en de grondstof hennep. Omdat touwslagers de gelige gedroogde hennepvezels bij de productie om hun buik wikkelden worden inwoners van Oudewater nog steeds geelbuiken genoemd. In Oudewater is een Touwmuseum de Baanschuur, waar je echt alles leert over dit vak en natuurlijk kon ook hier geen bezoekje voor mij uitblijven. In dit kleine, maar sfeervolle museum kom je echt alles te weten over de geschiedenis van touw. De geur van het touw (die je echt in het hele museum ruikt) neemt je mee terug in de tijd. De vrijwilligers in het museum vinden het maar al te leuk om een gezellig praatje met je te houden en kunnen je alles vertellen over het museum, een absolute aanrader!

Touwmuseum de Baanschuur

Varen in Oudewater

Aangezien Oudewater ook bekend staat om zijn vele grachten en wateren, mag een grachtenvaart of een rondvaart natuurlijk niet ontbreken. Oudewater, misschien met omgeving, verkennen vanaf het water is een aparte ervaring en geeft een bijzondere dimensie aan een bezoek. Helaas heb ik zelf geen rondvaart kunnen doen, maar vol jaloezie keek ik naar de genietende mensen vanaf de kade. Ik kom dus zeker een keer terug. Ik heb mij bij de TIP ( Toeristisch Informatie Punt Oudewater) laten vertellen dat een ervaren gids tijdens een boottocht alles vertelt over de wetenswaardigheden. De rondvaarten vertrekken vanaf de kade tegenover het Toeristisch Informatie Punt. Hier zijn ook de tickets verkrijgbaar.

Oudewater

Toeristisch Informatie Punt Oudewater

Het Toeristisch Informatie Punt Oudewater (TIP) heeft sinds 2012 de functie van de voormalige VVV Oudewater overgenomen. TIP is gevestigd in een prachtig 17e eeuws pandje, middenin het centrum van Oudewater. Het perfecte startpunt om Oudewater te ontdekken. Een team van vrijwilligers staat klaar om zowel toeristen als inwoners te vertellen over alles wat Oudewater te bieden heeft! Dus wil jij nog meer zien en ontdekken van Oudewater? Loop dan eens binnen bij TIP!

Dagje uit in Oudewater?

Wat heb ik een spijt dat ik niet eerder een bezoek heb gebracht aan Oudewater. Beleven, bekijken, doen, proeven, slapen, bezoeken en ontdekken… Het kan hier echt allemaal en misschien was dit dan wel mijn eerste bezoek, maar zeker niet de laatste… Heb jij zelf ook al een bezoek mogen brengen aan Oudewater? Deel je ervaringen met ons door middel van een reactie onder dit bericht. Tot gauw!

Bron: oudewater.net en eigen archief

  1. Afgelopen vrijdag hebben we met ons dameskoor genoten van ,n onvergetelijke dag namens Hennie van informatie punt tip .Koffie gedronken bij hex ,daarna ,n bezoek aan de waag met ,n fantastische uitleg ,wat hebben we genoten ,het was ,n toneelstuk op zich .Daarna de boottocht waar we alom hartelijk ontvangen werden met ,n leuke uitleg .top .we hebben daarna geluncht bij Lumiere ,was ook prima geregeld ,en wij als Dameskoor kregen ,n zangclinic in de oude katholieke kerk ,dit was zo fantastisch en swingend ..,n ijsje bij roberto als afsluiting .Nogmaals bedankt voor de dames ,n onvergetelijke dag .

Laat een reactie achter