‘IK BEN EEN GEBOREN BUITENLANDER’

23 september 2017 - 3 juni 2018

Bertien van Manen, Turkse meisjes tijdens feest Schiedam, 1977, ontwikkelgelatinedruk. Collectie Stedelijk Museum Amsterdam

TENTOONSTELLING: ‘IK BEN EEN GEBOREN BUITENLANDER’ – Het Stedelijk Museum Amsterdam onderzoekt in een aantal tentoonstellingen in 2017-2018 verschillende aspecten van het thema migratie. In “Ik ben een geboren buitenlander” staat de collectie van het museum centraal: Hoe verhouden kunstenaars zich tot migratie, en op welke wijze brengen ze dit thema in beeld? Deze collectie presentatie laat zien wat de invloed van migratie kan zijn op kunstenaars nu en in het verleden, en hoe zij de gevolgen ervan verbeelden en in perspectief plaatsen. De titel “Ik ben een geboren buitenlander” is een uitspraak van de Mexicaanse kunstenaar Ulises Carrión (1941-1989) die sinds de jaren ’70 in Amsterdam woonde.

Ik ben een geboren buitenlander” tentoongestelde werken

De in “Ik ben een geboren buitenlander” tentoongestelde werken variëren van foto’s van de Nederlandse migranten die rond 1900 arriveerden op Ellis Island, New York en Surinaamse Nederlanders die zich in de jaren ’70 vestigden in de Bijlmer, tot meer actuele beelden van vluchtelingen aan de kust van Zuid-Spanje.

Relatie tussen migratie en het Nederlandse koloniale verleden

Er komen kunstenaars aan bod die zelf migrant zijn en vanuit die ervaring werk maken zoals Remy Jungerman en Ed Hart. In de jaren ’60 en ‘70 verlieten de kunstenaars hun geboorteland Suriname voor Amsterdam. Jungerman gebruikt in zijn werk een platgetreden pad “als metafoor voor iets of iemand die vrijwillig uit de natuurlijke habitat stapt. Die stap is een risico: je kunt platgetreden worden, maar je kunt ook ontsnappen.” Sommige kunstenaars onderzoeken de relatie tussen migratie en het Nederlandse koloniale verleden. Wendelien van Oldenborgh concentreert zich in La Javanaise op de ‘Dutch wax’, waarmee Nederlanders zich de traditionele batiktechniek toe-eigenden om er (nog altijd) zeer populaire stoffen van te maken voor de Afrikaanse markt. Marlene Dumas, geboren in Zuid-Afrika en sinds 1976 woonachtig in Amsterdam, onderzoekt in de serie Young Men de relatie tussen beeld en beeldvorming in portretten van jongemannen met een Noord-Afrikaans uiterlijk.

Bezoek ‘IK BEN EEN GEBOREN BUITENLANDER’

Breng jij een bezoek aan de tentoonstelling ‘IK BEN EEN GEBOREN BUITENLANDER’? Laat het ons weten.

Bron: www.stedelijk.nl

Stedelijk Museum