Jongkind & Vrienden

29 oktober 2017 - 27 mei 2018

Jongkind & Vrienden in het Dordrechts Museum

Jongkind & Vrienden in het Dordrechts Museum – Johan Barthold Jongkind (1819-1891) is een sleutelfiguur in de schilderkunst van de 19de eeuw en pionier van het impressionisme. Hij werd geboren in Nederland, maar woonde het grootste deel van zijn leven in Frankrijk, waar hij bevriend raakte met kunstenaars als Monet, Boudin, Daubigny en Pissarro. Jongkind schilderde naast stadsgezichten vooral kust- en rivierlandschappen.

PIONIER VAN HET IMPRESSIONISME

Zijn rake observaties van de natuur en zijn directe, losse manier van schilderen waren een eye opener voor de Franse kunstenaars. Vanuit de Hollandse, realistische traditie gaf Jongkind de aanzet tot het impressionisme in Frankrijk. Monet zei dat Jongkind hem had leren kijken: ‘Hij zorgde voor de opvoeding van mijn oog’.  Manet noemde hem ‘de vader van het moderne landschap’. Zijn werk was zeer geliefd bij het Franse publiek.

Geregeld keerde Jongkind terug naar Nederland waar hij ijsgezichten, maannachten, de havens van Rotterdam en Dordrecht en het Hollandse polderlandschap schilderde. Jongkind noemde Dordrecht ‘de mooiste stad van Nederland’ en spoorde zijn Franse vrienden aan om ook naar de schilderachtige stad af te reizen.

Jongkind & Vrienden in het Dordrechts Museum

UNIEKE TENTOONSTELLING

Zijn vriendschap verbond hem met schilders die wij nu aanduiden als de School van Barbizon, zoals Théodore Rousseau, Troyon en Corot; in de tweede fase van zijn verblijf in Frankrijk was hij van doorslaggevende betekenis voor Boudin en Monet. Zijn unieke talent werd onderkend door Manet en Pissarro, en de postimpressionist Signac schreef een boek over Jongkind in 1927. Hij was een realist, maar zijn realisme kwam niet van Courbet. Zijn ultieme visie was die van een impressionist, maar te onafhankelijk van geest om aan hun exposities deel te nemen. Het moet gezegd: Jongkind is uniek en zijn originaliteit is van blijvende betekenis. Op de tentoonstelling zijn ook werken van onbekende meesters te zien zoals van A. Cals, een van zijn meest trouwe en beste vrienden.

BESTEL JE KAARTEN ONLINE

Kaartje snel op zak? Bestel je kaarten online en voorkom de lange wachtrijen!

Jongkind & Vrienden

Wij zijn ontzettend benieuwd wanneer jij een bezoek komt brengen aan deze schitterende en indrukwekkende tentoonstelling.

Dordrechts Museum
29 oktober 2017