LaChapelle: Good News for Modern Man

april 21 - oktober 28

LaChapelle: Good News for Modern Man

LaChapelle: Good News for Modern Man – Deze eerste grote solotentoonstelling in Nederland in het Groninger Museum belicht met ruim 70 werken verschillende disciplines uit het oeuvre van de kunstenaar. Ook introduceert dit uitgebreide overzicht LaChapelles nieuwste serie New World, waarin hij het “onfotografeerbare” probeert te fotograferen in een zoektocht naar het paradijs.

“Laat je in de tentoonstelling meevoeren in de droomwerelden van LaChapelle: Van regenboogkleurige foto’s tot meer ingetogen en contemplatief werk. Een rijke tentoonstelling die de ontwikkeling van zijn carrière in zijn volledigheid toont.”

Ontwaken uit een nacht vol dromen betekent meestal dat je wat gedesoriënteerd wakker wordt: alsof je hoofd even is achtergebleven in je zelfgeconstrueerde wereld. Zo’n ervaring kun je ook hebben als je de tentoonstelling van fotograaf David LaChapelle hebt bekeken in het Groninger Museum. En ik kan je vertellen: dat is geen onprettige ervaring.

Hoe de carrière van David LaChapelle begon…

David LaChapelle (1963) begon zijn carrière als fotograaf voor het tijdschrift Interview van Andy Warhol. Vanaf dat moment werkte hij voor bekende tijdschriften en maakte videoclips voor artiesten als Amy Winehouse en Britney Spears. Daarnaast deed hij verschillende fotoshoots met celebrities als Michael Jackson, David Bowie en zelfs The Kardashians. LaChapelle’s werk was tijdens die periode vervlochten met de popcultuur en hij droeg bij aan ons hedendaagse schoonheidsideaal. In de eerste zalen van de tentoonstelling bots je dan ook meteen op bekende koppen in geconstrueerde snoepkleurige droomwerelden. Maar in veel van zijn werken zie je al zijn kritiek op de consumptiemaatschappij, zoals een foto van Lil’ Kim waarop haar naakte lichaam is gebrandmerkt met Louis Vuitton-merktekentjes.

LaChapelle stelt vragen bij de hoge prijzen van de kunstmarkt

Na jaren van commerciële fotografie was LaChapelle het twaalf jaar geleden beu en verhuisde naar Hawaï. Zijn werk wordt vanaf dat moment gekenmerkt door serieuzere onderwerpen en die ontwikkeling ontvouwt zich langzaam in de tentoonstelling. Je ziet in de zalen minder bekende hoofden, maar foto’s die de problematiek van onze huidige materialistische tijd aan de kaak stellen. Een mooi voorbeeld is Icarus (2012) die niet in de zee te pletter stort, maar op een vuilnisbelt van computers. En Deluge (2006) toont apocalyptische taferelen met overstromingen en drenkelingen. Het werk Seismic Shift (2012), dat het Groninger Museum heeft aangekocht, toont een door een aardbeving verwoest museum. In de geënsceneerde foto drijven de kunstwerken van Koons, Hirst en Warhol voorbij. LaChapelle stelt vragen bij de hoge prijzen van de kunstmarkt, maar is voor Groningen natuurlijk nog beter passend bij het huidige debat over de gaswinning.

New World (2007-2017)

In de laatste zalen wordt zijn meest recente serie New World (2007-2017) getoond, dat een prachtige afsluiting is van de tentoonstelling. De spirituele werken zijn gefotografeerd in de jungles van Hawaï en zijn lang niet zo uitbundig van kleur en opzet als de foto’s in het begin, maar dragen duidelijk LaChapelle’s handtekening. Je ziet zijn zoektocht naar het paradijs en hij besnuffelt hiervoor allerlei religies die hij op eigen wijze verwerkt in zijn foto’s.

Praktische informatie LaChapelle: Good News for Modern Man

De expositie is te zien tot en met 28 oktober 2018.

Bron: https://www.filtergroningen.nl/kunst/david-lachapelle-good-news-for-modern-man-groninger-museum/

Groninger Museum
april 21