Pietendorp in Zuiderzee Museum

20 november 2016 @ 10:00 - 27 november 2016 @ 17:00

Pietendorp in Zuiderzee Museum

Sinterklaas Kapoentje, gooi wat in m’n schoentje, gooi wat in m’n laarsje. Dank u, Sinterklaasje… Zeg eens eerlijk, Sinterklaas is toch een van de mooiste feesten in Nederland?

Het internationale Pietendorp

Pieten lopen door de straten van het buitenmuseum en de pakjesboot ligt in de Marker haven. In 2016 wordt zondag 20, zaterdag 26 en zondag 27 november het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen weer omgetoverd tot Pietendorp. Meer dan honderd Pieten nemen bezit van de bijna 140 huisjes en slaan er hun kamp op. Alle kinderen die Hulppiet willen worden, zijn ook dit jaar weer welkom om te helpen bij het voorbereiden van de verjaardag van Sinterklaas.

Activiteiten in het Pietendorp

Benieuwd wat jij allemaal kunt doen tijdens het grote pieten spektakel? Wij hebben de leukste activiteiten alvast voor jou op een rij gezet, maar let op er zijn nog veel, veel meer activiteiten.

Pepernotenbakkerij

Kom ruiken en proeven in de pepernotenbakkerij! En kom kijken hoe de Pieten pepernoten bakken. Ze hebben het er erg druk mee, want alle pietenzakken moeten worden gevuld met pepernoten voor de kinderen van het hele land! Jij mag de Pepernotenpieten helpen met het mengen van de speculaaskruiden en een zakje mee naar huis nemen. En oh, wat ruiken die toch lekker!

Pietenkapper

Alle Pieten willen met een mooi kapsel 10 jaar Pietendorp vieren en bezoeken daar voor de kapper. De Pietenkapper gaat helemaal los… Heb jij ooit weleens een Piet met een hanenkam gezien?

Stoombootjescarroussel

Pieten zijn gek op bewegen. Maar ze zijn minstens zo gek op alles wat beweegt. En wat is dan het aller- allerleukste? Precies: de stoombootjescarrousel, natuurlijk! Als de Pieten even vrij zijn, gaan ze dus zo snel mogelijk naar de stoombootjescarrousel. Hoe meer rondjes, des te leuker! Deze stoombootjescarrousel in het Pietendorp is trouwens heel bijzonder. Het is namelijk de enige stoombootjescarrousel in heel Nederland en ver daar buiten! Dus welke kleine en grote Pietjes komen een rondje mee draaien? Of twee, of drie…

Pietenslaapplaats

Ssst… Héél zachtjes praten…! Er zijn nog een paar Pieten diep in slaap. Ze konden vanmorgen niet uit hun bed komen. Ja, echt waar! Hoeveel wekkers je ook zet, ze slapen dwars door het gerinkel heen. Misschien hebben ze de hele nacht wel doorgewerkt. Wat denk jij? In de pietenslaapplaats liggen veel kussens, dus er is plaats genoeg om lekker bij die Slaappieten te kruipen! Misschien krijg jij ze wel wakker. Of kom je gewoon gezellig luisteren naar een leuk verhaaltje van de Voorleespiet?

Chocoladeletter Lingo

Ping, ping, ping, ping… Hoeveel pietenwoorden van vier letters ken jij? Boot. Piet. Sint. Pakje. Oh nee, dat zijn er vijf! Weet jij nog andere woorden? De reis van Spanje naar Nederland duurt lang en de Pieten hebben op de boot graag vermaak. Daarom is er elke dag rond een uur of drie ’s middags wel een Piet die roept: ‘Wie doet er mee???’ En dan komen de Pieten uit alle hoeken van de pakjesboot aanhollen om hun favoriete spelletje ‘Chocoladeletter Lingo’ te spelen. Denk jij dat je meer woorden kent dan de Pieten? Laat dat maar eens zien, dan!

Toegangsprijzen

Kinderen 0 t/m 2 jaargratis
Kinderen 3 t/m 12 jaar€ 10,00
Bezoekers van 13 jaar en ouder€ 12,50
Museumkaartgratis
Vriend van het Zuiderzeemuseumgratis

Bereikbaarheid

Het Pietendorp is te bereiken via de stadsingang aan de Wierdijk of via de dienstingang aan de Kooizandweg in Enkhuizen. Volg de omleidingsborden en de instructies van de verkeersregelaars om de auto te parkeren.

Let op! De museumveerboten varen niet. We raden inwoners van Enkhuizen aan om te voet of met de fiets te komen.

Honden zijn niet toegestaan in het Pietendorp.

Sfeerimpressie van het Pietendorp in Zuiderzee Museum

Zuiderzeemuseum