Things that matter in het Tropenmuseum

juli 13 - december 31

Things that matter - Tropenmuseum

Things that matter – Een nieuwe tentoonstelling in het Tropenmuseum over belangrijke dingen en het belang van dingen, waarin de museumcollectie centraal staat.

In films en audiofragmenten vertellen mensen over voorwerpen die voor hen persoonlijk betekenis hebben. Tegelijkertijd zijn deze nauw verbonden met grote maatschappelijke vraagstukken van vandaag, zoals migratie en afkomst. Wat neemt iemand op de vlucht mee om zich thuis te voelen? En hoe laten mensen met kleding zien dat ze trots zijn op hun wortels? Vragen zoals deze leiden bezoekers door de tentoonstelling en dagen hen uit om na te denken over wat deze onderwerpen met hen te maken hebben.­­­­­­

De objecten in Things That Matter komen van over de hele wereld en dragen verhalen met zich mee die net zo goed in Nederland van betekenis zijn. Een voorbeeld is een gevlochten mandje, afkomstig van de Marshall Islands. In de bijbehorende video vertelt Kathy Jetnil-Kijiner in dichtvorm waarom dit voorwerp zo belangrijk is voor haar cultuur en hoe deze op het punt staat te verdwijnen: de stijgende zeespiegel zal haar eiland als eerste in de Grote Oceaan doen zinken. Het mandje in de tentoonstelling is dan het laatste tastbare overblijfsel van haar cultuur. Het zet bezoekers aan het denken over klimaatverandering, duurzaamheid en cultureel erfgoed.

De tentoonstelling Things That Matter is naar verwachting 5 tot 7 jaar te zien en komt tot stand met steun van de BankGiro Loterij en in samenwerking met Museum Catharijneconvent. Campagnebeeld: David Vroom.

Things that matter – Tropenmuseum

In het Tropenmuseum vind je de mooiste verhalen en voorwerpen van over de hele wereld. Super indrukwekkend! Zo maak je bijvoorbeeld een reis door de tijd en de wereld en maak je kennis met uiteenlopende culturen en het dagelijks leven van mensen ver weg. Culturen komen tot leven in het Tropenmuseum gelegen in Amsterdam! Wanneer kom jij een bezoek brengen aan Things that Matter in Amsterdam?

Tropenmuseum
juli 13