Afgelopen week ontving Museumkwartier.nl een exclusieve uitnodiging van het Van Gogh Museum in Amsterdam om naar de pre-opening van het nieuwe entreegebouw te komen. Uiteraard twijfelden wij geen moment. Natuurlijk willen wij het nieuwe entreegebouw bewonderen en kennis maken met de directeur van het populaire museum. Wij nemen je daarom vandaag mee naar de preview opening van het populaire museum in Amsterdam.

Van Gogh Museum Amsterdam

5 september officiële opening Van Gogh Amsterdam

Het nieuwe entreegebouw van het Van Gogh Museum gaat op 5 september officieel open voor publiek, maar de pers kreeg vandaag (1 september) al de kans om het schitterende pand te bewonderen. Na een warm welkom, tas vol informatie en een lekker drankje werd het tijd voor de toespraak van directeur Axel Rüger. Meneer Rüger vertelde het volgende: “De bouw van onze nieuwe hoofdentree aan het Museumplein is voorspoedig verlopen. De oplevering valt geheel binnen de strakke planning van anderhalf jaar en het gestelde budget. Het glazen entreegebouw is voorzien van technische hoogstaande glasconstructies, installaties, moderne vloeren en wanden. Er is een nieuw ruim en licht ontvangstgebied met garderobes en een geheel vernieuwde museumwinkel met ruim 500 nieuwe producten. De nieuwe toegang, betere logistiek en dit grotere ontvangstgebied stellen ons in staat om meer bezoekers gastvrijer te ontvangen. Bovendien sluit het museum ook goed aan bij het veranderde Museumplein waarbij alle omliggende culturele instellingen hun entree aan de kant van het Museumplein hebben. Het transparante gebouw met state of the art glasconstructies is een verrijking van het Van Gogh Museum én het gehele Museumkwartier Amsterdam inclusief Museumplein.”

Exclusieve preview Van Gogh Amsterdam

Over het nieuwe entreegebouw

Weet jij nog hoe het Van Gogh Museum er voor de verbouwing uitzag? Wij kunnen je vertellen dat het nu in positieve zin compleet anders is geworden. Met de overkapping van de voorheen verzonken lege ‘vijver’ aan de kant van het Museumplein, is het museum maar liefst 800 m² rijker. Het nieuwe entreegebouw biedt veel voordelen. Door de verplaatsing van de hoofdentree naar de Museumpleinkant, sluit het Van Gogh Museum aan bij de andere twee musea aan het Museumplein. Zowel het Stedelijk Museum als Het Rijksmuseum verplaatsten recentelijk de ingang naar de Museumplein kant.

Van Gogh Museum

Verbinding met het Rietveld gebouw

Het nieuwe glazen ontvangstgebied verbindt het Rietveld gebouw met de tentoonstellingsvleugel zodat de twee museale gebouwen beter worden ontsloten. De extra 800 m² verbetert de bezoekersstroom en biedt meer ruimte voor een goede ontvangst en service voor jou als bezoeker. Hierdoor is het museum beter uitgerust voor een groeiend aantal bezoekers in de toekomst. Bovendien is het nieuwe entreegebouw zo flexibel ingericht dat er meer mogelijkheden zijn voor het organiseren van grotere bijeenkomsten en ontvangsten. Persoonlijk vinden wij de grootste positieve verandering dat er op het Willem Sandbergplein – het plein tussen het Stedelijk Museum en het Van Gogh Museum – door de gemeente Amsterdam een ruime wachtzone is ingericht. Daar kunnen bezoekers die nog geen (online) entreeticket hebben een ticket bij een van de kassa’s kopen.

Van Gogh Museum Amsterdam

Technisch hoogstaande glasconstructies

Wij hebben ons tijdens de toespraak laten vertellen dat het open en transparante glazen entreegebouw bestaat uit de allernieuwste technische ‘state of the art’ glasconstructies. De constructie vormt een opvallende tegenhanger van de solide buitenzijde aan het Museumplein. Zo bestaat de gevel uit 650 m2 koud gebogen glas met 30 glazen zogeheten dakvinnen tot 12 meter lengte en 20 glazen kolommen tot 9,4 meter hoog, in een draagconstructie van 65 ton staal. Je komt vanaf 5 september binnen via een imposante glazen trap, modern verlichte roltrap of glazen panoramalift met ruimte voor 2.200 jassen, 1.700 tassen, 1.450 audiotours en een vernieuwde museumwinkel…

500 nieuwe producten in museumwinkel

In de museumwinkel worden 500 nieuwe producten verkocht, waarvoor is samengewerkt met internationale A-merken zoals Jaeger LeCoultre, Gassan Diamonds, SMAAK en het Franse Pommery en een aantal Dutch designers die zich hebben laten inspireren door Van Gogh, waaronder Hester van Eeghen, Tord Boontje, Edward van Vliet en Studio Droog®.

Museumwinkel Van Gogh

125.000 zonnebloemen op 5 en 6 september 2015

Ter ere van de opening is er op zaterdag 5 en zondag 6 september op het Museumplein een groots publieksevenement met 125.000 zonnebloemen die op zondag vanaf 16 uur gratis worden uitgereikt aan het publiek.

Van Gogh Amsterdam

Exclusieve preview Van Gogh Museum Amsterdam

Ben jij van plan om een bezoek te brengen aan het verbouwde Van Gogh Museum in Amsterdam? Laat het ons weten via een reactie onder dit bericht.

Van Gogh Amsterdam

1. Hallo vrijdag 21 april kom ik samen met mijn nicht uit Laren (gld) uw museum bezoeken . Wij verheugen ons er zeer op.
    Groetjes Thea de Graaf uit Leiden