Het is weer tijd voor de jaarlijkse Museumprijs 2015. Het nieuwe Fries Museum is samen met het Amsterdam Museum en het Zeeuws Museum genomineerd voor de BankGiro Loterij Museumprijs 2015. Het is een strijd waar een prijzenbedrag van maar liefst 100.000 euro mee gemoeid is…

Wat houdt de Museumprijs 2015 in?

De BankGiro Loterij Museumprijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Museumvereniging. Aan de prijs is een bedrag van € 100.000 verbonden. Met 30.000 tot 40.000 stemmers per jaar is de BankGiro Loterij Museumprijs al jaren een van de grootste culturele publieksprijzen in Nederland.

Via museumprijs.nl kan het publiek van achttien jaar of ouder van 10 maart tot en met 12 april stemmen. Op donderdag 16 april is vervolgens de bekendmaking van de winnaar van de Museumprijs 2015.

Genomineerden Museumprijs 2015

Dit jaar staat de prijs in het teken van het streek- of stadshistorisch museum. De winnaar zal het museum zijn dat het verhaal van de stad of streek op de meest aantrekkelijke manier weet te vertellen en zo een breed publiek weet aan te spreken.

Amsterdam Museum

Volgens de vakjury is het Amsterdam Museum, dat volledig gericht is op de geschiedenis van de eigen stad, er zeer goed in geslaagd de stad actief te betrekken bij het verbeelden van zowel de historische als actuele ontwikkelingen in Amsterdam.

Amsterdam Museum

Fries Museum

Het Fries Museum viel bij de jury op met de vernieuwende en originele presentatie van de collectie en door een optimale vermenging van kunst en geschiedenis: ‘Een bijzondere combinatie van herkenbare en minder bekende verhalen’.

Fries Museum

Zeeuws Museum

In het Zeeuws Museum wordt het verhaal van Zeeland op een opvallend originele en vindingrijke manier gepresenteerd. “Het museum combineert de lokale geschiedenis op een verrassende wijze met de actualiteit,” aldus de vakjury.

Genomineerden Museumprijs 2015

Winnaars uit het verleden

  • Klok & Peel Museum Asten (2014)
  • Joods Historisch Museum (2013)
  • Natuurmuseum Fryslân (2012)
  • Museum Boijmans Van Beuningen (2010)
  • Nederlands Openluchtmuseum Arnhem (2009)
  • Hunebedcentrum Borger (2008)

Wil jij ook stemmen voor de Museumprijs van 2015?

Of wil je gewoon meer weten over bovenstaande musea? Klik dan snel op deze link. P.S. Wist jij dat er ook een waanzinnige prijs wordt weggegeven? Iets met 5 dagen New York…

Laat een reactie achter