Liefst 79 Gelderse musea openen hun deuren morgen (24 oktober 2015) voor slechts één euro. De musea doen dit in het kader van de Gelderse Museumdag. Het thema dit jaar is ‘Tussen droom en daad’, dit naar voorbeeld van het door de Maand van de Geschiedenis vastgelegde thema van 2015…

Maand van de geschiedenis

Tijdens de Gelderse Museumdag zijn de musea minimaal open van 11.00 tot 16.00 uur. De deelnemers zijn verspreid over heel Gelderland. Het evenement valt binnen de Maand van de Geschiedenis, die in oktober landelijk plaatsvindt. Het thema van de Maand van de Geschiedenis (‘tussen Droom en Daad’), wordt door de organisatie van de Gelderse Museumdag vertaald in een campagne waarin dromen waargemaakt kunnen worden.

Gelderse museumdag

Dit jaar zijn diverse statenleden uitgenodigd om deel uit te maken van de Gelderse Museumdag. Zij zullen bij het museum van hun keuze helpen bij de activiteit of één van de ingezonden dromen uit laten komen. In 2015 wordt de Gelderse Museumdag voor de tiende keer georganiseerd. Deze dag is een initiatief van de Provincie Gelderland en wordt uitgevoerd door Erfgoed Gelderland. Met dit jaarlijks terugkerende evenement wordt een museumbezoek laagdrempeliger gemaakt en toegankelijker voor een bredere doelgroep. Het geeft kinderen en hun ouders de gelegenheid om met het gezin (nieuwe) musea te ontdekken en stimuleert de algehele cultuureducatie.

Van te paard als agent tot vliegen zonder vleugels

Er is genoeg te doen op 24 oktober in de Gelderse musea. Zo kun je in het Marechausseemuseum in Buren beleven hoe het is om te werken bij de marechaussee. In het Historisch Museum Ede kun je leren hoe het eigenlijk mogelijk is dat we kunnen vliegen en in het Elisabeth Weeshuis Museum in Culemborg ervaar je hoe het moet zijn geweest om zonder ouders op te groeien tussen 1560 en 1952.

Van dromen naar daad

Dit jaar was de campagne in aanloop naar de Gelderse Museumdag extra bijzonder. Onder Gelderse basisscholen zijn er Droomtickets verspreid, elk ticket met een unieke code. Kinderen konden hun dromen insturen op de website van de Gelderse Museumdag. Zo zijn er bijna 1000 dromen ingestuurd. Uit deze dromen is een selectie gemaakt van twee dromen die omgezet zullen worden in daden tijdens de Gelderse Museumdag op zaterdag 24 oktober.

Droom 1 in Museum Arnhem

Tijdens de Gelderse Museumdag zal de droom van Anniek van Halteren in vervulling brengen in Museum Arnhem. Anniek droomt ervan om een van haar modecreaties in een museum tentoongesteld te zien. Samen met modeontwerper Hans Hutting zal ze werken aan het uitvoeren van een van haar creaties. Cultuurgedeputeerde Josan Meijers zal samen met Anniek haar modeontwerp om 15:00 uur onthullen in Museum Arnhem.

Droom 2 in Villa Mondriaan

De tweede droom die tijdens de Gelderse Museumdag omgezet wordt in daad is die van Kaan Tasci. Kaan droomt ervan om een schilderij te maken voor zijn vader. Kaan krijgt een workshop van kunstenaar Helene Gandolfi in het huis van de grote schilder Piet Mondriaan, Villa Mondriaan in Winterwijk. Die dag maakt Kaan een aanzet voor een mooi schilderij voor zijn vader. Om 12:30 uur zal Kaan samen met statenlid Peter Kerris (PvdA) werken aan zijn creatie.

Goedkoop naar het museum

Wil jij ook voor € 1,- naar het museum? Wij hebben een greep uit de totale lijst toegevoegd met deelnemende musea, zodat jij weet waar je morgen moet zijn:

Mis nooit meer museum tips

Laat een reactie achter