Koningsdag-ensemble van Máxima in Museum – Heb je Koningin Máxima ook zo zien stralen tijdens Koningsdag in Tilburg? Genieten geblazen! De jurk en de cape die koningin Máxima tijdens Koningsdag droeg, hangen nu in het TextielMuseum in de stad. De kledingstukken, die zijn ontworpen door Jan Taminiau, zijn te zien in de tentoonstelling Oranje Boven!

Oranje boven

Het ensemble is op donderdag 27 april om 19.00 uur aan het museum overhandigd. Hebe Verstappen van het museum: “De koningin heeft zich thuis omgekleed. Haar kleedster is met een koerier toen snel hiernaartoe gekomen om de jurk en de mantel te brengen.” De stof voor de mantel werd de afgelopen maanden in het diepste geheim ontwikkeld in het Textiellab in het Tilburgse museum. “Jan Taminiau kwam begin dit jaar hier. Daarna is er garen besteld en kwam er een team van wevers,” zegt Verstappen tegen Omroep Brabant.

Jan Taminiau

De ontwerper uit Goirle bedacht al eerder kleding voor de koningin: hij ontwierp voor haar in 2013 een goudkleurige japon, maakte de blauwe jurk met cape die zij droeg tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander in 2013 en de rode feestjapon die zij later tijdens de boottocht aan had. Ook tekende hij voor de Prinsjesdagjurk van 2015. In 2009 droeg (toen nog prinses) Máxima een jasje van de Brabantse ontwerper dat was gemaakt van een PTT-postzak.

Oranje Boven! – Koninklijk Textiel – Gedenkdamast 1 april 2017 t/m 11 juni 2017

Het aanbieden van damasten tafelgoed aan de Koninklijke familie bij een feestelijke gebeurtenis of bij het bezoek aan een stad is al eeuwenlange een traditie. Na de bevrijding van Nederland in 1813 neemt de populariteit van de Oranje familie toe en werden de damasten tafellakens en de hals- en zakdoeken of vlaggen waarop de portretten van onze vorsten en vorstinnen zijn afgebeeld, door verschillende Nederlandse textielbedrijven gemaakt. Het werd niet alleen aangeboden aan de Koninklijke familie, maar werd ook voor particulieren geïntroduceerd ter gelegenheid van de feestelijkheden, zoals geboortes, huwelijken, inhuldigingen en regeringsjubilea. Het damasten tafelgoed is vaak glanzend wit, de gedenkdoeken meestal oranje of rood van kleur.

Brabantse bedrijven houden de traditie in ere

Toen de textielindustrie het zwaar kreeg en de linnen- en damastnijverheid in de jaren 1970 uit Nederland nagenoeg verdween, leek er een einde aan het vervaardigen van de traditie van koninklijk textiel en gedenkdamast te komen. Echter met de aankoop door de Gemeente Tilburg van de complete inventaris van de damastweverij van firma W.J. Hoogerwou & Zn te Boxtel, dat bestond uit de oorspronkelijk handweefgetouwen en het uitgebreide archief van patroontekeningen, Jacquardkaarten, stalenboeken en uiteraard het fraaie tafellinnen zelf, werd het weven van fraai damasten tafelgoed in Tilburg voortgezet. De damastweefgetouwen werden geplaatst in de handweverij, die vanaf 1978 eerst geëxploiteerd door de Dienst Sociale Werkvoorziening (DSW) en vanaf 2002 is toegevoegd aan het TextielMuseum. De weverij kreeg het predicaat hofleverancier omdat de koninklijke familie één van haar belangrijkste klanten was.

Niet alleen handmatig vervaardigd damasten tafellinnen werd gemaakt. Ook gaf het TextielMuseum regelmatig opdracht aan Nederlandse ontwerpers om op de moderne computergestuurde weefmachines in het TextielLab nieuw tafelgoed te ontwerpen. Hiermee werd de traditie van het weven van nieuw koninklijk gedenkdamast voortgezet. In 2002 kreeg ontwerper Maaike van den Berg de opdracht om een tafellaken en 12 servetten voor het bruiloftsdiner van prins Willem Alexander en prinses Maxima te ontwerpen. In 2005 gevolgd door een opdracht aan Jurgen Bey die een ‘Koninginnedamast’ ontwierp ter gelegenheid van het 25-jarig ambtsjubileum van koningin Beatrix. In 2013 werden twee gedenkdamasten in het TextielLab geweven. Ter gelegenheid van de troonswisseling in april ontwierp kunstenaar Margot Berkman een ‘Koningsdamast’ en in het najaar werd ter gelegenheid van het ontstaan van het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar geleden, door Studio Forma fantasma het tafelgoed ‘Lowlands’ ontwikkeld.

Over het Textielmuseum

In het Textielmuseum en het Textiellab kun je alles ontdekken over textiel. Het museum presenteert ontwerpen van o.a Studio Job, Viktor&Rolf en Marc Mulders. De museumcollectie bestaat uit meer dan 100 jaar kunst- en vormgevingserfgoed. In het lab komen moderne technieken en bijzondere producten aan bod. Het museum en het lab vormden samen het label ‘By Textielmuseum’ waaronder een assortiment aan huishoudtextiel is ontworpen door ontwerpers en vervaardigd in het lab.

Koningsdag-ensemble van Máxima in Museum

Je hebt nog tot en met 11 juni 2017 de tijd om de schitterende Koningsdag-ensemble van Máxima in het Textiel Museum te bewonderen. Wanneer ga jij?

Bron: nos.nl
Foto’s: ANP