Van 19 september 2015 tot en met 31 januari 2016 is het griezeltijd in Museum Catharijneconvent (Utrecht). In deze periode kun je een expositie zien over heksen in de kunst… Spannend! OuderenJournaal.nl neemt je mee naar deze interessante, spannende, maar vooral indrukwekkende tentoonstelling.

De heksen van Bruegel

De expositie heeft ‘De heksen van Bruegel: de tentoonstelling over heksen in de kunst.’ Eenmalig is een unieke collectie heksenvoorstellingen uit de roerige periode van heksenvervolgingen in de Nederlanden (1450-1700) te zien. Deze tentoonstelling toont dat niemand minder dan Pieter Bruegel aan de wieg staat van de verbeelding van de heks zoals we die nu kennen…

Hoe ziet een heks eruit?

Iedereen weet hoe een heks eruit ziet: het is een lelijke vrouw die op een bezem de haard invliegt en door de schoorsteen op een bezem naar buiten vliegt. In de haard staat een grote heksenketel waarin ze haar tovermiddeltjes kookt en ondertussen warmt een kat zich bij het vuur. Minder bekend is dat dit heksbeeld door kunstenaars uit de Nederlanden werd bedacht met Pieter Bruegel de Oude als voorloper.

Prenten en tekeningen vanuit heel Europa

Meer dan 150 Hollandse en Vlaamse voorstellingen van heksen zijn bewaard gebleven. Vanuit heel Europa komt een selectie kwetsbare schilderijen, manuscripten, prenten en tekeningen naar Nederland om het verhaal van De heksen van Bruegel te vertellen.

Museum Catharijneconvent behekst?

Wil jij ook ontdekken of Museum Catharijneconvent behekst is? Vergeet dan zeker geen bezoekje te brengen..

  1. Lijkt me een leuke spannende tentoonstelling !

Laat een reactie achter