Museum Klok & Peel in Nationaal Virtual Reality Museum – Tijdens de Nationale Museumweek 2017 is afgelopen weekend in Amsterdam het eerste Nationaal Virtual Reality Museum ter wereld gelanceerd. Dit virtuele museum, dat de pronkstukken laat zien van 400 musea in ons land, kan voortaan ook ‘betreden’ worden in Museum Klok & Peel in Asten.

Unieke en persoonlijke dwaaltocht

In het museum zijn drie VR-brillen beschikbaar, waarmee bezoekers een unieke en persoonlijke dwaaltocht kunnen maken naar de musea van hun keuze.

Hoe werkt het?

• 1. je download thuis op je smartphone vanuit de app-stores van Apple of Google Play de app Nationaal Virtual Reality Museum;
  • 2. je vraagt in het museumcafé van Klok & Peel of je even een VR-bril mag lenen;
  • 3. je zoekt een rustig zitplekje; 4. je opent de gedownloade app en klemt je smartphone in de VR-bril;
  • 5. je zet de bril op en volgt verdere instructies.

Dan begint het avontuur. Je geniet anderhalve minuut van een rondvlucht boven Nederland en arriveert dan in een schermpje waarin je eerst een provincie kiest en vervolgens doorschakelt naar de pronkstukken waar je meer van wilt weten. Dat kiezen en doorschakelen doe je door met je ogen te focussen op een bepaald pronkstuk. Vervolgens geeft zo’n pronkstuk zijn geheimen prijs, alsmede extra wetenswaardigheden over het museum waarin het te vinden is…

Vernieuwing van de museumsector

Nooit eerder ter wereld sloegen musea op deze wijze de handen ineen. Op initiatief van de Museumvereniging werken de Nederlandse musea samen aan de vernieuwing van de museumsector. De bedoeling is natuurlijk dat de VR-bezoekers zo nieuwsgierig worden, dat ze de deelnemende musea ook daadwerkelijk gaan bezoeken. Daarmee is het Nationaal Virtual Reality Museum vooral een leuk marketinginstrument. Voorzitter Commissie Museale Projecten van Klok & Peel Jos Bronneberg: ” Het Nationaal Virtual Reality Museum is een mooie aanvulling op hetgeen wij op onze website aanbieden “ Het is hartstikke leuk dat een museumbezoeker zo een goed beeld krijgt van wat er aan erfgoed in onze prachtige musea te zien is en natuurlijk ook in Museum Klok & Peel.

Over Museum Klok & Peel

Het Klok & Peel Museum Asten is volledig vernieuwd en is in 2012 door Koningin Beatrix geopend. Je kunt er twee unieke collecties bezoeken.

Klok
Het museum herbergt de grootste collectie luidklokken en beiaarden (klokkenspellen) ter wereld. In een tijdlijn volgt u alle thema’s die met de klok te maken hebben. Vanaf de oorsprong en het luiden van de klok tot en met het klokkengieten, klinken als een klok, uurwerken en beiaarden. In de fraaie grote zaal zijn de ‘Klokken van de wereld’ geëxposeerd met schitterende exemplaren uit alle werelddelen.

Peel
De tweede collectie van het museum omvat de boeiende natuur- en cultuurhistorie van De Peel, het gebied op de grens van Brabant en Limburg. Het begint met de ‘onzichtbare natuur’, waaronder een ondergrondse vossenburcht. Daarna volgt ook deze collectie een tijdlijn. In ‘De Peel aan zee’ zijn fossielen en een levensgroot mammoetskelet te zien. De expositie ‘Van Peelmoeras tot nationaal park’ toont de rijke flora en fauna van het gebied. In ‘De bewoonde Peel’ staan de cultuur en de mens centraal, waaronder de in De Peel gevonden Gouden Helm.

Museum Klok & Peel in Nationaal Virtual Reality Museum

Wat vind jij van deze nieuwe ontwikkeling? Laat het ons weten via een reactie onder dit bericht.

1. Lijkt me een leuke ervaring. maar ik heb geen smartphone. Wat nu? Krijg ik die van u als aandenken? Hebt u er wel aan gedacht dat er ook nog mensen zijn die niet zo’n ding hebben?
    Bovendien zijn ze nog idioot duur ook, er eentje kopen is voor mij geen optie. Vindt mijn knip niet goed…..!