Afgelopen week heeft Museumkwartier.nl de winnaars van de ‘Museum Ontdekking 2015’ awards bekend gemaakt. Het is dé waarderingsprijs die vanaf 2015 jaarlijks door Museumkwartier.nl uitgereikt zal worden aan de meest innovatieve musea in Nederland. De prijs is bedoeld als stimulans en motivatie om musea uit te dagen vernieuwend te worden en/of te blijven.

Museum Ontdekking 2015

Museumkwartier.nl rijkt Museum Ontdekking 2015 awards uit

De Museum Ontdekking 2015 is een award voor musea die laten zien innovatief, actueel en vernieuwend te zijn. Bij het uitbrengen van de stem zijn musea beoordeeld op drie criteria, te weten: sociale interactie, verrassende elementen en actuele informatievoorzieningen, zoals bereikbaarheid, faciliteiten in het museum en voorzieningen voor oudere of mindervaliden bezoekers. De Museum Ontdekking 2015 awards werden dit jaar voor de eerste keer uitgereikt.

En de winnaars zijn:

Tijdens de eerste editie van de Museum Ontdekking awards mochten onder andere Pit Veiligheid in Almere, Natuurmuseum Nijmegen, Streekmuseum Tiel, Natura Docet Wonderryck Twente en Nationaal Militair Museum in Soest de prijzen in ontvangst nemen. Bovenstaande musea laten zien dat zij mee gaan met de tijd en vernieuwend te zijn. Bekijk alle winnaars.

31 musea gewaardeerd met een award

Met gemiddeld 24 miljoen museum bezoekers per jaar zijn de musea één van de belangrijkste culturele trekpleister van Nederland. Volgens Jennifer van Bastelaar – initiatiefneemster Museumkwartier- is het jammer dat een museum vaak nog wordt gezien als een ouderwets/stoffig uitje. “Anno 2015 is dat absoluut niet meer nodig en daarom kunnen wij met het uitreiken van de Museum Ontdekking 2015 awards laten zien dat er al heel veel musea zijn die juist heel goed inspelen op de actualiteiten en vernieuwingen die nodig zijn om bezoekers te blijven trekken”, aldus Jennifer. De volledige lijst met winnaars en het desbetreffende juryrapport vind je hier.

Deelnemen Museum Ontdekking 2016?

Wil je in 2016 deelnemen aan de ‘Museum Ontdekking 2016? In het najaar van 2015 kun je jouw museum inschrijven voor één van de prestigieuze awards. Wil je hierover bericht krijgen? Volg ons op Twitter en Facebook.