Nationale Museumweek 2017 – In de week van 3 tot en met 9 april 2017 organiseert de Museumvereniging voor de derde keer op rij de Nationale Museumweek. Tijdens deze week worden er door het hele land speciale activiteiten georganiseerd om de Nederlandse bevolking kennis te laten maken met onze musea, onze kunst en ons erfgoed.

Wat is de Nationale Museumweek 2017

Tijdens de derde Nationale Museumweek die plaats vindt van 3 t/m 9 april, staat heel Nederland in het teken van onze musea, onze kunst en ons erfgoed. Ruim 400 musea plaatsen gedurende deze week hun pronkstukken in de schijnwerpers. De Nationale Museumweek is een initiatief van de Museumvereniging, de brancheorganisatie voor musea in Nederland. De vereniging wil zo veel mogelijk inwoners van Nederland kennis laten maken met prachtige museumcollecties door hen te prikkelen, te verrassen, te inspireren met onze kunst en ons erfgoed, met ons aller museumschatten: ons échte goud.

Gouden Pronkstukken

Tijdens deze week staan de ruim 400 musea met hun pronkstukken in de schijnwerpers, waarvan er drie in blinkend goud worden uitvergroot. Ze zijn te vinden op drukke openbare plaatsen door het hele land. De indrukwekkende grootte van deze pronkstukken maakt dat niemand meer om #OnsEchteGoud heen kan. Passanten raken als vanzelf geconfronteerd en ook geïnspireerd. Iedere onthulling wordt gepresenteerd door Klaas van Kruistum.

Locaties Gouden Pronkstukken:

Plaats:            Pronkstuk:            Onthulling:         Te zien van:

Dordrecht        Letterkast               2 april, ca 16 uur  2-9 april

Assen              Meisje van Yde      4 april, ca 16 uur  4-9 april

Helmond         De Ploeger             6 april, ca 16 uur  6-9 april

Museumstages en Gouden Gesprekken

Voor elk van de drie Museumstages op 3, 5 en 7 april is een politicus of een bestuurder uitgenodigd om de maatschappelijke waarde van een museum zelf te exploreren. Aansluitend aan de stage vindt in datzelfde museum aan het eind van de middag het Gouden Gesprek plaats, waarbij die museumstagiair natuurlijk ook aanschuift. In deze gesprekken op Sublime FM komt de waardering voor museale collecties aan bod. Ze staan onder de bezielende leiding van Hadassah de Boer.

Pop-up musea

Tijdens de derde Nationale Museumweek belichten we ook drie sprekende voorbeelden van samenwerking tussen musea en onderwijs. Het gaat om Museum de Fundatie met het Deltion College, Aviodrome met het ROC Flevoland en Museum Kranenburgh met de Berger Scholengemeenschap. Deze musea openen, in samenwerking met de scholieren en in het kader van de Museumweek, een pop-up museum in deze scholen.

Gouden Kader

Met het Gouden Kader proberen we iedereen te verenigen en letterlijk vast te leggen met ons echte goud. Alle deelnemende musea krijgen voorafgaand aan de Nationale Museumweek een gouden kader opgestuurd. Zodat het publiek maar ook museumdirecteuren, medewerkers en vrijwilligers zichzelf kunnen fotograferen met hun favoriete pronkstuk. Door het vervolgens te delen met #OnsEchteGoud op social media maakt iedereen kans op museale prijzen.

Museumkids

En ook de aller jongste museumbezoekers kunnen van alles beleven tijdens de Museumweek. Voor hen ligt er in de ‘kidsproof’ musea een echte schatkaart met pronkstukken klaar. Met daarop Museumkids-mascotte Tikkit, grappige spelletjes en een wedstrijd. Als ze hun eigen versie van het pronkstuk tekenen, schilderen of plakken maken ze kans op een bijzondere dag naar het museum met de hele klas. De pronkstukkenschatkaart is ook online te vinden.

Nationale Museumweek 2017

Ben jij er dit jaar ook bij? Bekijk alle evenementen op Nationale Museumweek 2017.

Bron: www.nationalemuseumweek.nl

Laat een reactie achter