Nieuw museum opent in maart 2017 – Het Breda’s Museum en Moti (Museum of the Image) samenvoegen? Wat een geweldig plan! Vanaf maart 2017 zal het museum verdergaan onder de titel ‘Museum voor erfgoed en beeldcultuur’.

Museum voor erfgoed en beeldcultuur

Met de titel ‘Museum voor erfgoed en beeldcultuur’ worden de thema’s van de huidige organisaties samengebracht. “De thema’s moeten elkaar versterken. Het museum moet niet alleen een kijkdoos zijn, er moet ook wat te beleven zijn”, aldus De Bie. Het koppelen van de thema’s gebeurt onder meer door erfgoed te presenteren met technieken uit de beeldcultuur.

“Beeldcultuur en erfgoed moeten elkaar versterken, zodat museum meer is dan alleen een ‘kijkdoos’.” – cultuurwethouder Marianne De Bie (D66)

Nieuw museum opent in maart 2017

Nieuw museum

Het nieuwe museum mikt in eerste instantie op 60.000 betalende bezoekers. Dat is ongeveer gelijk aan het huidige aantal betalende bezoekers van beide musea samen. “We begroten daarmee voorzichtig”, zegt wethouder Marianne de Bie. “De ambitie is uiteraard meer bezoekers te trekken.”
Het nieuwe museum krijgt een subsidie van 4,5 miljoen euro van de gemeente. Ook dat is gelijk aan het subsidiebedrag dat beide musea nu gezamenlijk ontvangen.
In het nieuwe museum komen volgens de projectgroep erfgoed en beeldcultuur op natuurlijke wijze bij elkaar met een accent op het beeld en de verbeelding. Volgens de samenstellers onderscheidt het museum zich daarmee van andere musea.

Officiële opening is gepland op 25 maart 2017

De officiële opening is gepland op 25 maart 2017. Het museum wordt gevestigd in het huidige pand van MOTI aan de Boschstraat. De drie zalen beneden worden gebruikt voor permanente exposities op het gebied van beeldcultuur en erfgoed. In de drie zalen op de eerste verdieping worden thematentoonstellingen gehouden. Verder wil het museum samenwerken met (culturele) partners in de stad en exposities op locatie organiseren, bijvoorbeeld in de Grote Kerk en het nieuwe station.

Het pand van Breda’s Museum wordt verkocht

Het pand van het Breda’s Museum aan de Parade (Chassé Park) wordt verkocht. Het pand is eigendom van de gemeente. De Bie sluit niet uit dat het gebouw ook (deels) gebruikt gaat worden voor tentoonstellingen, waardoor het een kunsthal-achtig karakter zou kunnen krijgen. Het museum mikt in eerste instantie op 60.000 betalende bezoekers. Dat is ongeveer gelijk aan het huidige aantal betalende bezoekers van beide musea samen. “We begroten voorzichtig”, zegt de Bie. “De ambitie is uiteraard meer bezoekers te trekken.” Het museum krijgt een subsidie van 4,5 miljoen euro van de gemeente. Ook dat is gelijk aan het bedrag dat de organisaties nu samen ontvangen.

Nieuw museum opent in maart 2017

Kan jij jouw geduld nog bewaren tot maart 2017? Op deze pagina houden wij jou op de hoogte van al het nieuws omtrent het nieuwe museum.

Mis nooit meer museum tips

Bron: Blendle.com