Jong, oud, groot en klein… Iedereen kent de geschiedenis van Nederland tussen 1940-1945; De Tweede Wereldoorlog. Om vandaag de dag eervol en vol respect met elkaar om te gaan, hebben wij de top 5 meest indrukwekkende musea over de oorlog voor jou op een rij gezet.

Indrukwekkende Oorlogsmusea

Vanavond staat Nederland stil bij de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Om 20.00 uur legt iedereen zijn werkzaamheden voor twee minuten neer om de Nederlanders te herdenken die die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Bijna zeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog is de periode ‘40-’45 populairder dan ooit. In 2014 zijn er meer dan 80 musea over de oorlog in Nederland.

1. Anne Frank Huis in Amsterdam

Het indrukwekkende verhaal van Anne Frank is bekend over de hele wereld. Het Anne Frank Huis was in de Tweede Wereldoorlog het onderduikadres waar Anne Frank en haar familie verbleven. In het huis kun je met eigen ogen zien hoe Anne Frank met haar familie heeft gewoond en geleefd in hun geheime schuilplaats; Het Achterhuis. Het huis is tegenwoordig een monument ter gedachtenis aan de familie Frank. In 1 woord; Indrukwekkend!

Oorlogsmusea in Nederland

2. Verzetsmuseum in Amsterdam

In het Verzetsmuseum van Amsterdam tref je authentieke voorwerpen, foto’s en documenten. Film- en geluidsfragmenten vertellen de geschiedenis van mensen in oorlogstijd. Je ziet, hoort en leest verhalen over het uitzonderlijke én het alledaagse. Een bezoek aan het Verzetsmuseum in Amsterdam is een belevenis voor iedereen en daarom heel geschikt als gezinsuitje en/of samen met opa en oma.
Verzetsmuseum Amsterdam

 3. Oorlogsmuseum Overloon

Oorlog hoort in het museum. Dat is het motto van het Oorlogsmuseum. Het Oorlogsmuseum presenteert de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. U ziet hier hoe het zover heeft kunnen komen dat in vijf jaar tijd meer dan vijftig miljoen mensen hun leven verloren, maar ook hoe de onderdrukte bevolking vindingrijk met beperkingen en tekorten omging. Er is aandacht voor het verzet, maar ook voor de vervolging. Ten slotte wordt er natuurlijk ook aandacht besteed aan de bevrijding, met speciale aandacht voor de Slag bij Overloon.

Oorlogsmuseum Overloon

4. Kamp Westerbork in Drenthe

Midden in Drenthe ligt Kamp Westerbork. Hier worden de levens van honderdduizend Nederlandse Joden en Sinti en Roma in herinnering gehouden. In het museum van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork wordt over het leven van slachtoffers en overlevenden van het kamp verteld. Persoonlijke verhalen in tentoonstellingen en films maken het verhaal van kamp Westerbork ook voor kinderen toegankelijk. Filmbeelden uit 1944, een gedeeltelijk ingerichte barak, een uit de trein geworpen laatste afscheidsgroet, een grote maquette van het kamp, tekeningen van spelende kinderen geven een beeld en een gevoel van dit sprekende verleden.

Westerbork

5. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944 -1945 in Groesbeek

Uit de geschiedenis ontstond een modern museum op één van de mooiste plekken van Nederland. Tussen heuvels en bossen is het verleden tot leven gebracht in het Bevrijdingsmuseum, ten zuidoosten van Nijmegen en Arnhem. In het museum maak je de aanloop naar de oorlog mee, ervaar je de bezettingstijd, vier je de Bevrijding en zie je de wederopbouw van Nederland en Europa. Door middel van geuren, interactieve presentaties, diorama’s, modellen, originele films en geluidsfragmenten wordt de bevrijding op boeiende wijze verbeeld.

Het Nationaal Bevrijdingsdag

Indrukwekkende oorlogsmusea?

Heb jij al eens een bezoek mogen brengen aan één van bovenstaande oorlogsmusea? Laat het ons weten via een reactie onder dit bericht.

 1. Komt hier nog iemand? Anders graag bovenstaande verwijderen. Vind dit maar niets

  1. Goedemorgen,

   Waar kunnen wij u precies mee helpen?

   Met vriendelijke groet,

   Jennifer

 2. Oorlogsmuseum Overloon is al genoemd, dat is voor mij nr. 1 Dan vind ik op de 2e plaats zeker Kamp Vught willen zien.

Laat een reactie achter