Problemen voor musea ondanks successen – Het gaat goed met musea: in 2014 waren er 26 miljoen bezoekers, dat zijn er 2,7 miljoen meer dan vorig jaar. Ondanks deze stijging, maakt een aantal toch verlies vanwege het teruglopende aantal subsidies, zegt de Museumvereniging…

De geldkraan wordt dichtgedraaid

In totaal zag 70 procent van de musea het aantal subsidies slinken. Dat komt omdat steeds meer gemeenten bezuinigen en daarom de geldkraan dichtdraaien, blijkt uit het rapport Museumcijfers 2014 naar aanleiding van een jaarlijks onderzoek onder 415 musea.

Deze organisaties slagen er daarmee niet in om de klappen op te vangen, zelfs als ze bezuinigen op hun bedrijfsvoering. Het gaat al langer slecht met de extra inkomenspotjes want vorige maand bleek ook al dat grote bedrijven niet zoveel zin meer hebben om de portemonnee te trekken. Zelfs een sterk merk als het Van Gogh Museum in Amsterdam kon geen hoofdsponsor vinden voor zijn toptentoonstelling Munch-Van Gogh.

Kleine groep redt het wel prima

Gelukkig is er niet alleen maar slecht nieuws: een kleine groep musea redt het wel zelfstandig. Ook lukt het over het algemeen steeds vaker voor de organisaties om eigen inkomsten te vergaren. Sectorbreed zijn ze er tussen 2011 en 2014 in geslaagd om hun eigen inkomsten met 29 procent te vergroten, ondanks de economische crisis. De inkomsten uit entreegelden zijn de belangrijkste bron, maar ook opbrengsten uit horeca, winkel en sponsoring dragen bij. Ten slotte valt op dat van grote musea met een omzet van meer dan 3,2 miljoen euro 81 procent van het personeel betaald wordt. Kleine musea die meer dan 400.000 euro per jaar verdienen leunen voor 18 procent op betaald personeel.

Problemen voor musea ondanks successen

Hoe vaak bezoek jij een museum en waarom? Wij horen jouw reactie uiteraard graag via een reactie onder dit bericht.

Bron: rtlnieuws.nl

1. Ben het niet met U eens. Voor mij is het Gemeente Museum in Den Haag , een museum met heel verrassende tentoonstellingen. Ben nog nooit teleur gesteld naar buiten gegaan. Vind het een van de leukste museums die je in Nederland kunt vinden.

2. Ik ging vol verwachting naar het gemeente museum in Den Haag, ik verwachtte daar van alles over de gemeente Den Haag, maar niets daarvan. Het enige dat wel de moeite was de Deltsblauw collectie, maar die zou je in Delft in een museum verwachten, al het andere zou van mij zo naar de kringloopwinkel mogen, daar brengt het op wat het echt waard is, wat na een week niet verkocht is mag van mij naar het grof vuil. Aan de naam moet men de inhoud en collectie van een museum kunnen aflezen. Ik heb heus wel interesse in musea, daarom heb ik een museumjaarkaart.