Studio Maslow ontwerpt innovatieve VR-installatie – Je woont in een boerderij achter de dijk. Het heeft flink gestormd. ‘s Avonds kijk je nog even bezorgd naar het hoge water en ga je naar bed. Dan word je wakker van luidende klokken, sirenes en hoor je de buren schreeuwen. Je rent naar buiten, waar het opkomende water je volkomen verrast. Het eerste wat je denkt: is mijn familie veilig?

De fatale februari nacht in 1953

Het zou het verhaal kunnen zijn van overlevenden van die fatale februarinacht in 1953, toen springtij en een zuidwesterstorm samen de grootste natuurramp in de Nederlandse geschiedenis veroorzaakten. Voor de meeste Nederlanders is de Watersnoodramp een verhaal dat ze hebben gelezen of gehoord. Maar sinds februari is het mogelijk om in VR te ervaren wat er die nacht is gebeurd.

Studio Maslow

Het scenario hierboven vormde het uitgangspunt van Studio Maslow bij het creëren van een dramatische vertelling in Virtual Reality. Het voorstel overtuigde het Streekmuseum Goeree-Overflakkee, dat opdracht gaf tot het tot leven brengen van het Flakkee van de jaren vijftig. Eerder in 2017 ontving het museum subsidie voor een VR-installatie van Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Watersnoodramp 1953’ (WR53)

De VR-installatie is daags na de 65-jarige herdenking van de Watersnoodramp geopend. Het project heet toepasselijk ‘Watersnoodramp 1953’ (WR53) en maakt gebruik van allerlei innovatieve technologie. Virtual reality staat voor de technologie waarmee je door een bril op te zetten beelden te zien krijgt, en dat je door je hoofd te draaien voor, achter, onder en boven kan kijken. Voor WR53 werkt Studio Maslow met de Oculus Rift-brillen. Deze brillen hebben trackers, waardoor het veranderen van je positie in de ruimte ook je perspectief verandert, zodat je bijvoorbeeld tijdens de ervaring je hoofd net boven of onder de watergrens kan houden.

Studio Maslow ontwerpt VR-installatie ‘Watersnoodramp 1953’    Studio Maslow ontwerpt VR-installatie ‘Watersnoodramp 1953’

Extra bijzonder is dat VR-beleving WR53 een gemodelleerde 3D-wereld combineert met green screen-opnames van acteurs. Daarnaast verandert het standpunt van de kijker en wordt er gespeeld met tempowisselingen. Studio Maslows hoofd technologie Josse Spiertz is enthousiast over het resultaat: “VR gaat al wat jaren mee, maar de toepassingen volgen elkaar in razend tempo op. Het is fantastisch om daarmee te kunnen ontwikkelen. Wat wij hebben laten zien, was een jaar geleden nog niet mogelijk.”

Alsof je er bij was die nacht…

Kuba Szutkowski, artistiek leider van Studio Maslow, is erg te spreken over de drama-elementen die binnen het project een belangrijke plaats innemen. “Tot nog toe zie je vaak dat VR vooral een gimmick is. Je zet de bril op en kijkt om je heen, alles ziet er mooi uit, maar na twintig seconden ben je wel uitgekeken. Wij willen de verhalende mogelijkheden van de virtuele wereld verkennen. De kijker personages laten leren kennen, hun dilemma’s introduceren. Ze de spanning laten voelen, alsof ze er bij waren die nacht.”

Museumbestuurder Bertrand van den Boogert over de samenwerking en het eindresultaat: “Studio Maslow wist ons te overtuigen met hun idee. Tijdens het productietraject zijn we steeds heel professioneel meegenomen. Na het testen hebben we nog aanpassingen door kunnen voeren. We zijn nu al bezig om samen met Studio Maslow een nieuw samenwerkingstraject vorm te geven.”

Watersnoodramp 1953’ (WR53)

Van den Boogert is blij met de innovatieve mogelijkheden die de VR-beleving in praktijk brengt. “VR is een nieuw middel waarmee we eilandverhalen kunnen vertellen aan een nieuw publiek. De installatie is geen attractie, al is het uitgebeelde verhaal wèl heftig. Maar dat was de Watersnoodramp natuurlijk ook.”

Studio Maslow ontwerpt VR-installatie ‘Watersnoodramp 1953’

De VR-installatie ‘Watersnoodramp 1953’ is dagelijks te zien in Streekmuseum Goeree-Overflakkee in Sommelsdijk. Het museum is geopend van dinsdag t/m zaterdag van 14:00-17:00, woensdag ook van 10:00-12:00. De VR-installatie wordt zittend beleefd en is geschikt voor 12+.

Studio Maslow maakt media voor musea. Naast nieuwe toepassingen als o.a. Virtual Reality en Augmented Reality, verzorgt de studio alle soorten film voor musea: van promo’s en documentaires tot educatieve fictie en 4D-filmervaringen.