Ben jij ook een echte lekkerbek, loop je al uren na te denken over wat je vanavond zal gaan eten en zit jij het liefste elke avond in een restaurant? Breng dan zeker eens een bezoek aan een culinair museum. Ontdek de top 10 culinaire musea in Nederland en geniet van al het lekkers op het gebied van eten en drinken…

1. Museum Brusea

Weet jij hoe een mossel gekweekt wordt? In Bruinisse worden al eeuwen mosselen gekweekt en ze willen je er bij Museum Brusea maar wat graag alles over vertellen. Dit museum geeft een goed beeld van het leven van een mosselvisser van een eeuw geleden. Kom snel langs en ga terug in de tijd in Museum Brusea!

Museum Brusea

2. Kempisch Bakkerijmuseum Luyksgestel

Ga terug in de tijd bij Kempisch Bakkerijmuseum Luyksgestel. Voel je een bakker uit 1850. Je ruikt, voelt en ziet wat de ambacht inhoud want er is zelf een houdgestookte 19e eeuwse bakkeroven!

Kempisch Bakkerijmuseum Luyksgestel

3. Likeur & Fris Museum

Leer alles over likeur en frisdrank in het Likeur en Fris Museum! Bezoek het museum en doe na afloop mee aan “Geuren in Likeuren”. Wil u meer dan slechts ruiken? Dan biedt het museum ook nog een kleine likeurproeverij.

likeur en fris museum

4. Amsterdam Cheese Museum

Op steenworp afstand van het Anne Frank Huis, vind je een klein museum met uitsluitend Nederlandse kazen; Amsterdam Cheese Museum. Van Gouda en Edam tot Maaslander, Maasdam en natuurlijk de ‘Old Amsterdam’. Het is een klein museum, maar desondanks is er wel heel veel te zien… én te proeven!

Amsterdam Cheese Museum

5. De Theefabriek

Een bezoekje aan het museum is een boeiende ontdekkingsreis door wereld van de thee, van de plant tot het drinken. Kijken, ruiken, aanraken, bijna alles mag! In het unieke theemuseum De Theefabriek wordt in verschillende theatrale decors het complete verhaal van de thee vertelt.

De Theefabriek

6. Museum Van Kleef

Lang, heel lang geleden, toen de straten nog gehuld gingen in de dikke dampen van de steeds meer oprukkende industrialisatie, bloeide er in het oude Haagsche centrum een fabriek van jenevers, bitterextracten en likeuren. Van Kleef stoomdistilleerderij 1ste klasse, opgericht door Lamberthus Theodorus Van Kleef, is gevestigd aan de Lange Beestenmarkt, in het oude Centrum van Den Haag. Een grote verscheidenheid aan dranken werd er gestookt welke in de aangrenzende slijterij werden verkocht. Ontdek het in Museum Van Kleef.

Museum van Kleef

7. Heineken Experience

Verzot op een lekker Heineken biertje? Speciaal voor Heineken fans zoals jij is de voormalige brouwerij, waar een eeuw lang de lekkerste Heineken werd gebrouwen. Inmiddels is het pand omgetoverd tot een interactieve reis door de dynamische wereld van Heineken. Super leuk uitje!

Heineken Experience

8. Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof

Wellicht niet een directe culinaire museum, maar je leert wel alles over het leven incl. het bereiden van voedsel van vroeger. Ga terug in de tijd bij het Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof in Nederweert-Eind! Ervaar hoe mensen vroeger hout zaagden en hoe het graan gedorst werd of kijk bij de permanente expositie: ”Van stenen mes tot bronzen bijl” naar archelogische vondsten uit de omgeving.

Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof

9. House of Bols

House of Bols aan het Amsterdamse Museumplein is dé enige Cocktail en Genever Experience ter wereld. Test je zintuigen in de “Hall of Taste”! Zie, hoor, voel, ruik, proef en ontdek de geheimen van alle 38 Bols likeuren en jenevers. House of Bols neemt je mee op een spectaculaire reis door de ‘Wereld van smaak’.

House of Bols

10 Chocoladefabriek

Het begint steeds meer te lijken op een sprookje; de komst van de beroemde Chocoladefabriek in Amsterdam. Wie wil dat nou niet zien, ruiken en misschien zelfs proeven? Het museum is nog niet geopend, maar daar komt hopelijk wel errugggg snel verandering in, jam!

Chocoladefabriek

Laat een reactie achter