Top 10 leukste musea voor kinderen – Een museum saai en alleen voor oudere mensen? Echt niet! Een bezoek aan een museum is ontzettend leuk, speels en erg leerzaam! Speciaal voor de minderjarigen onder ons hebben wij de top 10 leukste musea voor kinderen op een rij gezet. Wedden dat je vanaf nu elk weekend iets te doen hebt?

1. Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem

Ben jij ook zo benieuwd hoe het leven er vroeger in Nederland uit zag? Het Nederlands Openluchtmuseum neemt  je mee in de geschiedenis van Nederland van de afgelopen eeuwen. Van aanwezige ambachtslieden tot authentieke gebouwen en van originele boerderijen tot tal van activiteiten… In het openluchtmuseum is echt van alles te beleven! Jaarlijks biedt het museum een ander thema en tal van verschillende tentoonstellingen. Daarnaast groeit de collectie van 170.000 historische voorwerpen met de dag. Het Nederlands Openluchtmuseum is een uniek Nederlands museum vol met originele boerderijen, arbeidershuisjes, molens, een kerk, schooltje, melkfabriek en ophaalbrug. Je vindt er zelfs een oude rijdende tram.

Openluchtmuseum

2. Tropenmuseum in Amsterdam

In het Tropenmuseum vind je de mooiste en meest indrukwekkende verhalen en voorwerpen van over de hele wereld. Culturen komen tot leven door prachtige kunstwerken, bijzondere gebruiksvoorwerpen, historische foto’s uit de vermaarde verzameling van het Tropenmuseum, muziek en film. Tropenmuseum Junior maakt deel uit van het Tropenmuseum en maakt interactieve tentoonstellingen voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar en hun families. Medewerkers begeleiden de kinderen bij hun kennismaking met niet-westerse culturen op basis van in eigen huis ontwikkelde museaal-pedagogische uitgangspunten… Kortom; een fantastisch uitje voor het hele gezin!

Tropenmuseum in Amsterdam

 3. Universiteitsmuseum in Utrecht

Het Universiteitsmuseum bevat leuke en uitdagende doe activiteiten voor kinderen en ouders. Ga als echte wetenschapper aan de slag in het jeugdlab en kom veel te weten over eigenlijk van alles. Bekijk interessante en vreemde voorwerpen bijvoorbeeld: skeletten, opgezette dieren en een deeltjesversneller geven een kijkje in de wereld van de Universiteit Utrecht. Niet voor niets is het Universiteitsmuseum winnaar kidsproof museum Utrecht 2014 geworden…

Universiteitsmuseum in Utrecht

4. Aviodrome in Lelystad Airport

Let’s fly with me, let’s fly let’s fly away… Krijg jij ook altijd kippenvel bij het zien van een groot vliegtuig en wil je eigenlijk het liefst een stoere piloot worden? Dan mag een bezoek aan Aviodrome in Lelystad Airport echt niet ontbreken! De collectie van Aviodrome Lelystad Airport bestaat uit de mooiste juweeltjes uit de luchtvaartgeschiedenis. Deze staan voor je opgesteld in een expositie binnen (het museum) en de buitenexpositie. Aviodrome is HET luchtvaartavontuur voor de hele familie.

Aviodrome

5. Science Center Nemo in Amsterdam

Ben jij nieuwsgierig aangelegd en heb je de wereld van wetenschap en technologie altijd al interessant gevonden? Onderzoek vijf verdiepingen met tentoonstellingen, experimenten, demonstraties en workshops in het grootste science center van Nederland; Nemo! Ontdek waarom je soms dingen ziet die er niet zijn en hoe bliksem ontstaat door zelf aan de slag te gaan met de interactieve opstellingen. Na een bezoek aan Science Center NEMO zal je met nieuwe ogen naar de wereld kijken.

Nemo in Amsterdam

6. Natura Docet Wonderryck Twente

Natura Docet Wonderryck Twente is een plek van betovering Een belevingsmuseum en landschapscentrum waar de natuurhistorische verzameling van Meester Bernink naadloos overgaat in informatie over Noordoost Twente. Dichterbij kom je niet! Ontdek niet alleen de topstukken van het museum, maar ook de prachtige landschapstuin met al z’n verrassingen. Vergeet je geen wandeling te maken door het Funky Forest?  In dit interactieve bos laat je zelf bomen groeien en water stromen!

Natura Docet Wonderryck Twente

7. Spoorwegmuseum in Utrecht

Toet toeeeeettt! Pas op, treinen in overvloed in het leukste museum van Utrecht! Het oude Maliebaanstation is de poort tot het Spoorwegmuseum. Van Marmeren vloeren, tot een koninklijke wachtkamer en van kroonluchters tot talloze luxueuze treinen… Een bezoek aan het Spoorwegmuseum duurt gemiddeld 3,5 uur! Ideaal voor een leuk dagje uit met de kids. Ontdek in 5 verschillende werelden alles over treinen!

Spoorwegmuseum in Utrecht

8. Archeon in Alphen a/d Rijn

Van poorten en bruggen tot tempels, herbergen en gildenwoningen… In het Archeon zijn reconstructies van gebouwen die ooit écht in Nederland hebben gestaan. Deze gebouwen zijn op ware grootte herbouwd aan de hand van archeologische vondsten. De reconstructies worden ‘bewoond’ door Archeotolken. Zij laten de geschiedenis op een wel zeer authentieke wijze herleven. Heb je ooit zo’n leuk museum gezien? Ga terug in de tijd en laat je verbazen! Wil je niet alleen kijken, maar ook doen? Doe zelf mee aan allerlei activiteiten, zoals zwaardvechten, kalligraferen en boogschieten!

Archeon

9. Kinderboekenmuseum in Den Haag

Ahh toe, mogen we nog een bladzijde lezen? Klinkt dit bekend in de oren? Twijfel geen moment en breng een bezoek aan het Kinderboekenmuseum in Den Haag. De held van veel kinderen, Kikker, heeft hier een vast onderkomen. In het Kinderboekenmuseum in Den Haag maken kinderen spelenderwijs kennis met jeugdliteratuur. Leren, beleven en doen staan bij een museumbezoek centraal. De diverse museumlessen zijn behalve leerzaam ook spannend en verrassend.

Top 10 leukste musea voor kinderen

Top 10 leukste musea voor kinderen?

Welk museum is volgens jou zeer geschikt voor kinderen? Laat het ons weten via een reactie onder dit bericht. Het leukste, beste en meest inspirerende antwoord krijgt de top 10 vermelding in dit blog.

 1. het archeon was echt fantastisch dit ga ik nooit meer vergeten!!!!!!!!! het is een aanrader voor iedereen tussen de 1 en 100 dus kom ook een keer gezellig langs!!! 5 sterren zou ik het geven

 2. Het avontuurlijkste museum voor gezinnen met kinderen maar ook voor opa en oma is het Limburgs Museum in Venlo… vanuit het station niet te missen… een grote ‘stadsmuur’ beschermt het museum de binnenstad gelegen midden in een langgerekt park…
  Op dit moment is er een geweldig leuke tentoonstelling..High Tech Romeinen waar de kinderen alles zelf mogen beleven…

 3. Nijntje muzeum Hilversum is erg leuk voor kinderen tot 5/6 jaar

 4. Drents museum in Assen. Hadden een interactieve expositie over duurzame energie. Super voor kinderen vanaf een jaar of 8 . Echt wel 2 uur bezig geweest.

 5. Nijntje museum in Utrecht! Erg leuk voor de allerkleinste en je mag ook echt alles aanraken en mee spelen.

 6. Het Maritiem museum in Rotterdam met professor Plons. Hier kunnen uw kleinkinderen een tijd zoet zijn. Een gedeelte is lekker buiten.

 7. Het Brabants natuurmuseum in Tilburg is super leuk!!!

 8. Space expo Noordwijk
  Te gek met zelfs een opdrachten boekje vanaf 6 jaar

 9. Het watermuseum in arnhem en veiligheidsmuseum PIT in almere.

 10. gemeentemuseum den haag met interactieve i pad spel. Echt superleuk voor kinderen vanaf jaar of 8

 11. Het Stoommachine museum in Medemblik,
  Museum Speelklok in Utrecht,
  Museum Stoomtrein Hoorn – Medemblik,
  Museum van de 20e eeuw in Hoorn,
  Och, zo zou ik nog wel even door kunnen gaan!

 12. Continium Discovery Center in Kerkrade. Een dag genieten en kennis op doen voor jong (vanaf 6 jaar) en oud (80-plus).

 13. Museum “het Warenhuis” in Axel, Zeeuws-Vlaanderen, heeft oa een leuke winkel met artikelen uit begin vorige eeuw. Kinderen kunnen ontdekken waar vroeger mee gespeeld werd, hoe je kookte, welke kleding gedragen werd: klederdracht!
  Op verzoek is het bezoek van te combineren met een bezoek aan de molen en de watertoren.
  (Watertoren van april t/m oktober)

 14. Museum JoCas is het meest geschikt voor kinderen in alle leeftijden.
  Kinderen kunnen vlot door de zalen van het museum navigeren zonder daarvoor eerst hele reizen te moeten maken door het land. Ze kunnen zelf heel goed bepalen hetgeen ze kunnen behappen en hetgeen nog niet. Het museum sluit aan bij de Canon voor Nederland en geeft daar een aanvullende informatie op (mag het iets meer zijn?). Op hun gemak in de vertrouwde huiselijke omgeving kunnen ze in hun eigen tijdsbepaling hetgeen tot zich nemen wat ze op dat moment aanspreekt. Veel foto’s die met een mousover vergoot worden weergegeven, handig. Het museum is gratis toegankelijk en er worden geen persoonsgegevens of inschrijvingen gevraagd, ook geen advertenties in net museum.

  1. Het Natuurmuseum in Tilburg en het Oertijdmuseum te Boxtel. Echt Super!

 15. Ik zou voor een top 100 gaan ;-). Er zijn zoveel leuke musea voor kinderen. Denk maar aan PIT, NMM, Broekerveiling, HEIM, Marine Museum, Maritiem Museum, GeoFort….

Laat een reactie achter