Bezoek jij tijdens jouw vakantie in het buitenland weleens een museum? Dat begrijpen wij heel goed! Op vakantie vind je het natuurlijk interessant om de musea van je bestemming te bezoeken en zo wat op te steken over de cultuur en de geschiedenis van het land. Wil jij eens een ander soort museum bezoeken? Maak dan een uitstapje naar één van deze eigenaardige musea die de schijnwerpers richten op een verrassend onderwerp. Ontdek de Top 10 meest bizarre musea in de wereld…

1. Onder Water Museum in Cancun (Mexico, Yucatan)

Ben jij op vakantie in Cancun en wil je eens wat anders zien dan palmbomen, witte stranden en cocktails? Bezoek dan zeker eens het Subaquatic Sculpture Museum. Een standaard bezoek zal het zeker niet worden, want het museum ligt namelijk onder water… Onder het wateroppervlak liggen maar liefst 400 uit pH-neutraal marine beton vervaardigde beelden! Rondom de beelden zijn diverse koralen geplant. Inmiddels zijn de beelden zelf ook bedekt met koraal. De beelden zijn als het ware opgenomen in de natuur. Sterker nog, er doet zich een natuurlijke voortplanting voor. Dit was precies de bedoeling. Daar komt bij dat de bezoekers – gemiddeld 700.000 op jaarbasis – wegblijven bij de bestaande koraalriffen. Zo blijven deze behouden. Slim en spannend tegelijk!

Onder Water Museum in Cancun

2. The Museum of Broken Relationships in Zagreb (Kroatië)

Wat doe je met spullen die overblijven na een afgesloten relatie? Dat vroegen de kunstenaars Olinka Vistica en Drazen Grubisic zich ook af! Voor de grap besloten ze om hieraan een tentoonstelling te wijden; The Museum of Broken Relationships! In 2011 werd hun initiatief gewaardeerd met de Kenneth Hudsom Award; deze staat symbool voor het meest innovatieve museum van Europa.

The Museum of Broken Relationships in Zagreb

3. Torture Museum in Amsterdam (Nederland)

Dacht je dat ze in het buitenland alleen maar gek kunnen doen? Echt niet! Dichterbij huis, in hartje Amsterdam, bevindt zich het Torture Museum. Zodra je het puntige hek bij de entree passeert, dan waan jij je in de duistere Middeleeuwse sferen. Van een guillotine en een schedelkraker tot een rektafel en een schavot; in dit museum staan tientallen martelwerktuigen opgesteld. Hoewel het vooral replica’s betreft, is een aantal van de werktuigen echt gebruikt. Een instructie maakt de werkwijze van elk apparaat duidelijk. Ook hangen er schilderijen en tekeningen waarop zich martelpraktijken afspelen. Als je denkt dat dit zich heel lang geleden afspeelde, dan heb je het mis. Voor jouw beeldvorming; tot 1795 diende het Galgenveld in Amsterdam als officiële executieplaats… Durf jij er nog naartoe te gaan?

Torture Museum in Amsterdam (Nederland)

4. Haarmuseum in Avanos (Turkije)

Duik de kelder van deze pottenbakkerswinkel in en je waant je in een grot. Een harige grot om precies te zijn. De muren en het plafond zijn behangen met meer dan 16.000 lokken vrouwenhaar. Elk plukje is voorzien van een notitie. Volgens de verhalen was de Turkse pottenbakker Galip 30 jaar geleden zo verdrietig toen zijn vrienden ergens anders gingen wonen, dat de vrouwen hem een stukje van hun haar nalieten. Als je deze wilt bewonderen, dan moet je afdalen naar de kelder van de pottenbakkerij. Alle wanden – inclusief het plafond – zijn behangen met haar! De eigenaar startte het museum in 1979 als publiciteitsstunt en inmiddels heeft hij een plekje veroverd in het Guinness Book of World Records.

Haar Museum in Cappadocia

5. Museum van Slechte kunst in Dedham (Engeland, Essex)

Je hebt kunstenaars en kunstenmakers. Als jij behoort tot de laatste categorie – maar je wilt wel een podium voor je kunsten – dan kun jij je wenden tot Jerry Reilly. Vind ik het lelijk of vind ik het spuuglelijk? Deze ondernemende Amerikaan is één van de drijvende krachten achter het Museum van Slechte Kunst in Dedham. Zelf omschrijven zij hun uit 500 stukken bestaande vaste collectie als ‘te slecht om te negeren’. Bovendien zetten de heren hun woonplaats op de kaart; elke zichzelf respecterende stad beschikt nu eenmaal over een museum… Leuk initiatief toch?

Museum van Slechte kunst in Dedham

6. Penismuseum in Reykjavik (IJsland)

Ook wij moesten even twee keer knipperen met onze ogen. In Reykjavik bevindt zich namelijk het IJslands Fallologisch Museum. Hier worden meer dan 200 penissen en penisdelen van diverse land- en zoogdeuren tentoongesteld. Bestudeer de edele delen van onder andere een walrus, ijsbeer en walvis en vergaap je aan de penis van een potvis; met 1.70 meter de grootste ter wereld. Ook kun je er gebruiksvoorwerpen gemaakt van een penis – zoals wandelstokken en golfclubs – bewonderen.

IJslands Fallologisch Museum in Reykjavik
foto: http://www.cgpgrey.com/

7. Noedelsmuseum in Yokohama (Japan)

Dat Japanners dol zijn op Noedels is wellicht niet eens zo’n grote verrassing, maar ze maken het nu wel erg bond; In Japan zijn ze zo dol op noedelsoep (ook wel Ramen genoemd), dat er inmiddels meerdere tentoonstellingen zijn geopend. Zoals je uit de naam kunt opmaken is het museum vernoemd naar de uitvinder van de instant noedels. Ook de snacknoedels – verpakt in een plastic beker – komen uit zijn koker. Overigens is er een apart museum – compleet met games, theater, fabriekshal, pretpark, bazaar en andere attracties – voor de snacknoedels. Dat vind je in Yokohama. In beide musea kunnen de bezoekers hun eigen instantnoedels maken. Vooral kinderen kunnen hier hun lol op, want wat in de meeste musea verboden is, mag hier gewoon: kijken, aanraken, spelen, eten en plezier maken.

Noedelsmuseum in Yokohama (Japan)

8. National Museum of Funeral History, Houston (Texas, Verenigde Staten)

De dood, daar denken we liever niet aan, maar toch is het een feit dat we er ooit mee te maken gaan krijgen. Over de hele wereld zijn rondom de dood dan ook heel wat verschillende rituelen ontstaan. In het National Museum of Funerary History wordt aandacht besteedt aan deze tradities: van de kleurrijke Ghanese doodskisten in de vorm van auto’s of dieren tot de begrafenissen van Amerikaanse presidenten. Brr wij vinden het alsnog een beetje luguber, wat jij?

Top 10 meest bizarre musea ter wereld

9. Rioolmuseum in Parijs (Frankrijk)

Het klinkt, vies en wellicht een beetje vreemd als je het voor het eerst hoort, maar eigenlijk wel heel interessant: het rioolmuseum van Parijs. Altijd al afgevraagd hoe wij altijd maar schoon water hebben, terwijl we vies water wegspoelen? Hoe het riool er van binnen uitziet en of een hagedis echt uitgroeit tot een monster als je hem door de wc spoelt? Bezoek dan het Musee Des Egouts de Paris, dat in 1867 al geopend werd voor publiek. Bezoekers kunnen het rioolsysteem onder Parijs bekijken, er overheen lopen dankzij verhoogde looppaden en uitvinden hoe het systeem werkt…

Rioolmuseum in Parijs (Frankrijk)

10. Sulabh Internationaal Toiletten Museum in New Delhi (India)

Een museum dat gewijd is aan toiletten… Wat is er het eerste wat er in jou op komt? Het museum heeft een collectie toonstukken die zijn gewijd aan ons gewaardeerde watercloset. Leer over de historie van de wc-potten en welke soorten er allemaal zijn. De meeste mensen kennen wel het – iets minder prettige- plas-gat, zoals ze dat in onder andere Frankrijk hebben. En onze eigen vertrouwde wc-pot is natuurlijk ook niet nieuw. Maar dat er ook tronen of boekenkisten zijn waarin men zijn behoefte kan doen, is natuurlijk erg bijzonder om te zien. Krijg jij al de drang om naar het toilet te gaan?

Sulabh Internationaal Toiletten Museum in New Delhi (India)

Top 10 meest bizarre musea in de wereld

Wat vind jij de meest bizarre museum uit de top 10 meest bizarre musea in de

Bron; www.alletop10lijstjes.nl

Laat een reactie achter