In Groningen is er genoeg te beleven! Naast het shoppen in de stad is Groningen bekend om haar rijke historie en vele bezienswaardigheden. Tevens beschikt Groningen over een gevarieerde natuur en vinden er jaarlijks vele evenementen plaats… Maar wat maakt nou dat er niets boven Groningen gaat? De vele musea natuurlijk! Welke musea in Groningen staat er bovenaan jouw lijstje? Wij hebben de top 10 musea in Groningen voor jou vastgelegd.

1. Groninger Museum

Het gebouw van het Groninger Museum in Groningen is al een kunstwerk op zich. Het huisvest wisselende tentoonstellingen en een vaste collectie aan objecten op het gebied van archeologie, (oude) beeldende kunst, de geschiedenis van Groningen en ommeland, kunstnijverheid, Chinees en Japans porselein en actuele en hedendaagse kunst, vormgeving, fotografie en mode. Het Groninger Museum is absoluut de moeite waard!

Groninger Museum

2. Museum Møhlmann

Museum Møhlmann is een particulier kunstenaarsmuseum dat een landelijk platform biedt voor hedendaagse realistische en figuratieve kunst van gerenommeerde collega’s. Daarnaast zijn er interessante deelcollecties: de Canto Collectie (bekende serie van 124 conservenblikjes door Rob Møhlmann), de Gotische Kamer, de Grafiekzolder (prenten van Rembrandt en tijdgenoten) en het bijzondere Mankes Kabinet met originele grafiek, tekeningen en brieven. Overigens doet het museum alles zonder subsidie of sponsor.

Museum Møhlmann

3. Het Nederlands Stripmuseum

Gek op alles wat met Strips en tekenfilmhelden te maken heeft? Dan is Het Nederlands Stripmuseum jouw museum. Hier vind je alles van historie tot heden over strips. Er is altijd wat te beleven in het museum van workshops tot bijzondere tentoonstellingen. Kom naar het Bruisende Groningen en sla dit diamantje van een museum niet over.

Het Nederlands Stripmuseum

4. Abel Tasman Museum

Herbeleef het leven van Abel Tasman, in het kleine Lutjegast, ofwel het Abel Tasman Museum. Ontdekkingsreiziger en zeevaarder in dienst van de VOC. In dit museum vind je alles over hem en z’n vele reizen. Naast de permament aanwezige vaste collectie probeert het Abel Tasman Kabinet door wisselcollecties en speciale tentoonstellingen een zo gevarieerd mogelijk aanbod te verzorgen.

Abel Tasman Museum

5. De Baracquen

De Baracquen”
 Ooit boden de barakken onderdak aan de in Bourtange gelegerde soldaten. Hoe dat moet zijn geweest kun je zien in één van de barakken die is ingericht als soldatenverblijf anno 1742. Bovendien vind je hier het museum voor Bourtanger vestingvondsten. Allerlei oude gebruiksvoorwerpen die bij de reconstructie van de vesting werden gevonden, hebben een plaats gekregen in dit bijzondere museum.

De Baracquen

6. Universiteitsmuseum Groningen

Ontdek het museum van mens, natuur en wetenschap, oftewel; Het Universiteitsmuseum Groningen! Het Universiteitsmuseum is sinds 1934 een wetenschapsmuseum in het academische hart van de studentenstad Groningen. Het Universiteitsmuseum beschikt over een veelzijdige collectie, waarin natuur, cultuur en wetenschap in elkaar over lopen.

Universiteitsmuseum Groningen

7. Visserijmuseum Zoutkamp

Visserijmuseum Zoutkamp geeft een beeld van de geschiedenis en de ontwikkeling van de Zoutkamper visserij. Op de binnenplaats van het museum vind je een origineel herbouwd vissershuisje uit de vorige eeuw. Je kunt mee op een Vissersboot en daar wordt veel over de Historie verteld. In het museum kun je deze prachtige ambacht terug vinden. Absoluut een aanrader!

Visserijmuseum Zoutkamp

8. GRID Grafisch Museum Groningen

Niet bang voor vieze handen en geïnteresseerd in de techniek van de Grafische druk kunst? Kom dan naar Het Grafisch museum (GRID). Bekijk de machines van door de eeuwen heen. Probeer zelf ook uit hoe het vroeger ging. Naast de drukkerij heeft het museum ook een boekbinderij en steendrukkerij om te ontdekken.

GRID Grafisch Museum Groningen

9. Klooster Ter Apel

Klooster Ter Apel Anno 1465 ligt in het uiterste zuidoosten van de provincie Groningen op een beboste zandrug. Voor doortrekkende reizigers en pelgrims was het klooster een plaats van gastvrijheid en toewijding. Hoewel accenten zijn verlegd, is Klooster Ter Apel tot op de dag van vandaag een ontmoetingsplaats gebleven. Klooster Ter Apel is zeer geschikt voor kunst- en cultuurliefhebbers.

Klooster Ter Apel

10. Openluchtmuseum Het Hoogeland

Ervaar het plattelandsleven van vroeger in het Openluchtmuseum Het Hoogeland. Kijk rond in twintig oude gebouwen en ervaar hoe de mensen vroeger woonden en werkten. Woonkamers, slaapkamers en werkplaatsen zijn met zoveel oog voor detail ingericht, dat het lijkt alsof de bewoners even weg zijn.

Top 10 musea in Groningen

Top 10 musea in Groningen

Wat zijn jouw favoriete musea in Groningen? Laat het ons weten via een reactie onder dit bericht.

 1. Wat vreemd dat het veenkoloniaal museum in Veendam hier niet bij staat .
  Daar komen toch jaarlijks ook zo’n kleine 25.000 bezoekers per jaar.
  Zij kunnen daar zich verwonderen over de rijke historie van de Groninger Veenkoloniën, waar ooit meer schepen vandaan kwamen dan in Amsterdam hun thuis haven hadde.

 2. Tijd om weer eens naar een topmuseum te gaan nl. Museum Mohlmann!
  Kom er graag voor uit Amsterdam ! Toplocatie !
  Prachtig werk… zoveel te zien. Ik stem op dit museum!

 3. Vroeger ooit Museum Møhlmann bezocht in Venhuizen. Onlangs wederom bezocht in Appingedam en waren oprecht verbaast. Prachtig museum en zeer de moeite waard en voor jong en oud. Onze stem dan ook zeker meer dan waard!

 4. Museum Mohlmann bij Appingedam is de moeite waard om te bezoeken. De locatie is prachtig. De tentoonstellingen zijn afwisselend en van hoog niveau. Een aanrader dus!

 5. Prachtig museum! het mooist van de provincie Groningen.
  Stampvol met de meest bijzondere figuratieve kunst.
  hier stem ik op!

 6. Wij wonen in N-Holland en missen het Mohlmann museum uit Venhuizen.
  Ondernemen nu de tocht naar Appingedam en worden elke keer weer verrast.
  Wel 101 realisten die hun werk tonen, maar ook heel veel idealisten die zich hiervoor inzetten.
  En prachtig werk!!!! Geen museum van het verleden, maar van hedendaagse kunstenaars.
  Komt dat zien!!!
  En groningen is ook een prachtige provincie.
  Coos en Dick Bouma

 7. Museum Mohlmann is een pareltje in het noorden van Groningen. Ben blij met de verhuizing van Venhuizen naar Appingedam. Er is altijd weer iets moois te zien (en te koop). Geen jachtig gedoe, alle rust om te genieten van zoveel creativiteit in de figuratieve kunst. Grote aanrader, mijn favoriete museum!

 8. Toen het museum nog in Noord Holland was ging ik er al graag heen.
  Zij hebben nu in Appingedam een prachtige locatie, waar ik zoveel mogelijk naar toe probeer te gaan. Vooral de thematentoonstellingen spreken mij erg aan.
  Voor mij is dit een topmuseum!

 9. Beslist een aanrader, dit bijzondere museum, dat ooit in Venhuizen NH begon.
  Liefhebbers van realistisch getinte kunst komen hier volledig aan hun trekken.
  Daarbij is het gebouw waarin het Museum gevestigd is, zeer de moeite waard.
  Veel succes met de nieuwe tentoonstelling: de 18 onafhankelijke Realisten!
  Jammer van de beperkte openingstijden, maar alleszins te begrijpen…

 10. Altijd leuk om bij de nieuwe tentoonstellingen van Rob Mohlman te kijken en zeer varrassend als je het museum bezoekt met mensen uit het westen van Nederland….”we hebben nog nooit zo’n leuk museum gezien” . Rob, ga zo door!

 11. Binnenkort weer de Realisten tentoonstelling bij Museum Mohlmann.
  Altijd weer een feest om daar op bezoek te gaan.

 12. museum Mohlmann is voor mij favoriet: figuratieve kunst voor in de huiskamer

 13. Museum Mohlmann biedt voortdurend bij haar exposities inzicht in de ontwikkelingen op het gebied van realistische kunst.
  Voor mijn vrouw en mij een top-plek om regelmatig te bezoeken.

 14. Museum Mohlman, schitterend pand met minimaal twee tentoonstellingen per jaar, voornamelijk realistische schilderkunst, maar ook keramiek, houtsnijwerk, geschiedenis op zolder en bijvoorbeeld het balkon met eigen werk van Mohlman en het kabinet voor Jan Mankes, met overal genoeg hoekjes waar je even wat langer kunt blijven staan om te kijken. Een kopje koffie met cake smaakt altijd heerlijker in de schaduwrijke beeldentuin. Geen gehaast, een fijn museum.

 15. Museum Mohlmann is een prachtig museum. Prachtig gebouw met schitterend werk in telkens boeiende samenstelling. Altijd de moeite waard om weer te verkennen.

 16. museum mohlmann is een geweldig museum. het heeft een warme uitstraling
  kom er geregeld. ik stem zeker op dit museum

 17. Al jaren bezoeken we het museum Mohlman regelmatig (zo’n 3 keer per jaar).
  Mooie tentoonstellingen in een prachtig gebouw. En een allervriendelijkste ontvangst.

 18. Vanuit Twente grijpen we elke gelegenheid aan om dit fantastische museum te bezoeken.

 19. Het Museum Mohlmann is een prachtig particulier museum. Wij komen er graag om de Realisten te bekijken. Het is jammer dat het voor ons zo ver weg is, maar we hebben de reis ervoor over. We stemmen op dit museum.

 20. Museum mohlmann. Prachtig museum in een historische Groninger boerderij aan de boorden van het Damsterdiep. Bovendien gevestigd in het prachtige stadje Appingedam! Dit museum krijgt mijn stem!

 21. Met heel veel genoegen ga ik regelmatig naar Museum Mohlmann in Appingedam. Dit jaar vanuit Wormer naar Delfzijll gevaren langs Het M.Museum en daar aangelegd voor de prachtige zomerexpositie.
  Jammer dat het museum uit Venhuizen weg is gegaan

 22. Onze stem gaat naar Museum Møhlmann te Appingedam.
  Via www. museumkwartier.nl krijg ik het stemmen helaas niet voor elkaar.

 23. Museum Møhlmann in Appingedam is zeer de moeite waard, geen voor mij onbegrijpelijke abstracte kunst. Maar prachtige figuratieve realistische kunst en een paar keer per jaar wisselende tentoonstellingen, dus altijd wat nieuws te zien.

 24. een prachtig museum op een prachtige plek in het prachtige stadje Appingedam Top!!! Hier stem ik op!!

Laat een reactie achter