Top 10 musea met Museumkaart | In Nederland zijn meer dan 400 inspirerende musea met gratis toegang voor bezoekers met een Museumkaart. Museumkwartier.nl heeft een top 10 samengesteld van musea die gratis toegang verlenen aan bezoekers die in het bezit zijn van deze kaart én welke musea ook erg leuk om te bezoeken zijn in de zomermaanden. Ontdek met mooi weer de uitgebreide en bijzondere collecties van deze musea én vermaak je daarna in de stad of natuur in de omgeving van het museum. Bekijk de top 10 musea met Museumkaart van deze zomer!

1. Techniekmuseum HEIM in Hengelo (Overijssel)

Ontdek, speel en geniet in het Twents Techniekmuseum HEIM. Dé schatkamer van het industrieel erfgoed in het oosten van Nederland. Geniet van de grommende, tikkende, zuigende en ronkende machines. Bekijk de prachtige collectie, zet machines zelf in beweging, bedien de interactieve wereldbol en speel games! Alles is aanwezig om iedereen in het gezin enthousiast te laten worden over techniek.

Techniekmuseum HEIM in Hengelo

2. Witte de With Center for Contemporary Art in Rotterdam (Zuid-Holland)

Witte de With Center for Contemporary Art is een internationale kunstinstelling met Rotterdam als thuisbasis. Sinds 1990 verkent Witte de With de hedendaagse kunst wereldwijd en reflecteert op sociale en politieke ontwikkelingen door middel van tentoonstellingen, theoretische en educatieve programma’s, symposia, live events en publicaties. Bekijk de tentoonstellingen.

Witte de With Center for Contemporary Art

3. Nationaal Brandweermuseum in Hellevoetsluis (Zuid-Holland)

Het Nationaal Brandweermuseum is in de twintiger jaren van de vorige eeuw ontstaan en heeft waarschijnlijk de grootste en unieke collectie van Europa. Dankzij collecties van korpsen van Amsterdam, Utrecht en particulieren is er een prachtige collectie ontstaan. Je ziet attributen uit de 17e eeuw zoals kaarslantaarns, oude brandweervoertuigen en Pekkransen. Ontdek de spannende collectie van het Brandweermuseum.

Nationaal Brandweermuseum in Hellevoetsluis

4. Natuurhistorisch Museum Maastricht (Limburg)

In een van de meest sfeervolle stukjes van monumentenstad Maastricht tref je het Natuurhistorisch Museum Maastricht aan. Het museum beheert maar liefst meer dan een half miljoen objecten. Eigenlijk kom je dus ogen en oren tekort. Een absolute aanrader! Ontdek hier de collectie en de speciale activiteiten voor kinderen.

Natuurhistorisch Museum Maastricht

5. Kinderboekenmuseum in Den Haag (Zuid-Holland)

Het Kinderboekenmuseum is voor alle leeftijden leuk, voor de allerkleinsten en grotere kinderen zijn er tentoonstellingen en zo leer je spelenderwijs alles over kinderboeken en de magie van verhalen. Voor volwassenen zijn er prachtige originele boekenillustraties en kom je alles te weten over jeugdliteratuur. Bekijk snel de tentoonstellingen.

Kinderboekenmuseum in Den Haag

6. Zandvoorts Museum in Zandvoort (Noord-Holland)

Het Zandvoorts Museum is hét centrum voor kunst en geschiedenis in Zandvoort. Kunst, aan de hand van actuele tentoonstellingen over nieuwe en oude kunst, aanverwante lezingen en rondleidingen, creatieve workshops en het Museumpodium, platform voor poëzie, theater, muziek en dans. Geschiedenis, aan de hand van rondleidingen en tentoonstellingen over diverse onderwerpen uit de geschiedenis van het veel besproken dorp aan zee.

Zandvoorts Museum in Zandvoort

7. Natuurmuseum Brabant in Tilburg (Noord-Brabant)

Natuurmuseum Brabant is een beleving voor het hele gezin, Het is een familiemuseum over het leven van plant en dier, met een knipoog naar de mens. Eigenzinnige tentoonstellingen van hoge kwaliteit, actieve ontdektochten, boeiende lezingen, (natuur-) activiteiten… je zit er met je neus op de natuur! Bewonder de leuke en interactieve tentoonstellingen van dit natuurmuseum!

Natuurmuseum Brabant in Tilburg

8. Van Abbemuseum in Eindhoven (Noord-Brabant)

Het Van Abbemuseum is een van de meest toonaangevende musea voor hedendaagse kunst in Europa. Het museum heeft een uitgebreide internationale en imposante collectie van ruim 3000 kunstwerken van onder meer Lissitzky, Picasso, Kokoschka, Chagall, Beuys, McCarthy, Daniëls en Körmeling. Het museum stelt vragen op het gebied van kunst en samenleving op een experimentele manier aan de orde. Ontdek het programma.

Van Abbemuseum in Eindhoven

9. Hortus Botanicus Leiden in Leiden (Zuid-Holland)

Hortus Botanicus Leiden is de oudste botanische tuin van Nederland. Aangelegd in 1590 en uitgebreid in de eeuwen daarna is de Hortus hét groene hart van Leiden. Hier kweekte Carolus Clusius de eerste grote tulpencollecties van Europa, en introduceerde Philipp Franz von Siebold ongeveer 700 tot dan toe onbekende planten uit Japan en China. Bezoekers kunnen hier terecht voor een rustgevende wandeling; onderzoekers uit de hele wereld komen hier om onderzoek te doen naar de vermaarde collectie van de Hortus.

Hortus Botanicus Leiden in Leiden

10. Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum (Groningen)

Ervaar en verken het plattelandsleven van vroeger in het Openluchtmuseum Het Hoogeland. Loop binnen in twintig verschillende huizen en kom erachter hoe de mensen vroeger woonden en werkten. Het Hoogeland was zelfs een van de winnaars van de Museum Ontdekking 2015 Awards, uitgereikt door Museumkwartier.nl!

Top 10 musea met Museumkaart

Ontdek verschillende musea deze zomer samen of met hele hele gezin met Museumkaart. Leuk voor zowel jonge als oudere kinderen! Welk museum wil jij graag bezoeken?