Top 10 musea Noord-Holland- het is niet eenvoudig om de provincie Noord-Holland in een paar woorden te vatten, maar wat wij wel weten is dat er ontzettend veel mooie, leuke en unieke musea zijn! Amsterdam spant natuurlijk wel de kroon met haar populaire musea, maar deze kennen we inmiddels wel… Wij gaan het jou daarom een stuk makkelijker maken. Ontdek de top 10 leukste musea in Noord-Holland:

1. Vlotburg in Alkmaar

Stap aan boord van het varend kasteelschip de Vlotburg. Beleef en herleef op een unieke manier de middeleeuwen. Je kunt er levensechte taferelen meemaken en op het 50 meter lange vrachtschip vind je ook de uitgebreide expositie. Kastelen, ridders, jonkvrouwen en heldhaftige strijders, het is allemaal te vinden op dit unieke schip.

2. Frans Hals Museum in Haarlem

In het Frans Hals Museum droom je weg bij topstukken van oude meesters en kunstenaars van nu. Regelmatig wordt het dialoog opgezocht tussen vroeger en nu in tentoonstellingen. Het museum biedt leuke programma’s aan voor jong en oud.

Frans Hals Museum

3. Zuiderzeemuseum in Enkhuizen

Wil jij weten hoe mensen vroeger leefden rondom de Zuiderzee? Zie, hoor, voel, proef en ruik het dagelijks leven in het Zuiderzeemuseum! Het museum verzamelt voorwerpen die het verhaal over de Zuiderzee vertellen; gereedschappen van 100 jaar geleden, schilderijen die laten zien hoe men leefde en kleurrijk klederdracht uit verschillende Zuiderzeeplaatsen. Kom voor de collectie én de bijbehorende verhalen naar het Zuiderzeemuseum.

Zuiderzeemuseum

4. Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum

Pak je minute of fame door een screentest te doen, geniet van alle favoriete tv-shows en vergeet geen bezoek te brengen aan de Toppop-studio! Een bezoek aan de Beeld en Geluid experience geeft iedereen de kans om in de mediawereld te stappen en zelf aan de slag te gaan. Van dit museum krijg je echt geen genoeg!

Beeld en geluid

5. Museum Broekerveiling in Broek op Langedijk

Altijd al benieuwd hoe de oudste groenteveiling van Nederland eruit ziet? Kom naar Museum Broekerveiling en bekijk hoe de groenteveiling vroeger werkte en zich heeft ontwikkeld! Een museum saai? Niet leuk voor kinderen en ouderwets? Echt niet! Museum Broekerveiling in Broek op Langedijk zorgt voor een wauw-effect waar jij als bezoeker niet omheen kunt. In Museum Broekerveiling worden je verwachtingen overtroffen en kom je gegarandeerd nog een keer samen met je kinderen, ouders, vrienden of familie terug!

Broekerveiling

6. Kaap Skil – Museum van Jutters en Zeelui in Oudeschild

Museum Kaap Skil is een uniek museum op Texel dat internationale prijzen ontving voor de architectuur en exposities met VOC-vondsten, VOC-schepen (levensgrote maquette), een levendig openluchtmuseum en een molen. Zowel binnen als buiten is veel te zien en beleven!

7. Historisch Museum Haarlemmermeer in Hoofddorp

Het Historisch Museum Haarlemmermeer vertelt in een nagebouwd dorp het verhaal van de jonge geschiedenis van de Haarlemmermeerpolder. Maak een reis door de tijd die 150 jaar geleden begon na de drooglegging van Haarlemmermeer. Ontmoet de eerste pioniers, de smid, de timmerman en de kruidenier. Of neem een kijkje in het café, de school en de kerk. Super interessant!

Haarlemmermeer

Museum Haarlemmermeer

8. Marinemuseum in Den Helder

Het Marinemuseum Den Helder vertelt al hun spannende verhalen: met interessante exposities over vroeger, leuke speurtochten en theatervoorstellingen. Het populaire museum is gevestigd op de Oude Rijkswerf, ook wel Willemsoord genoemd. Hier werden in vroeger tijden marineschepen gebouwd en onderhouden. Ontzettend leuk voor het hele gezin!

Marinemuseum

9. Forteiland Pampus in Muiden

Een bezoek aan Forteiland Pampus brengen? Dat kan! Verzamel je bij het Muiderslot en ga met de veerpont op weg naar Pampus! Op het eiland ontdek je de geschiedenis van het eiland en komt de historie weer tot leven! Er zijn speurtochten en rondleidingen, maar bezoekers kunnen ook zelf met een routekaart door het fort dwalen. Ontzettend leuk en leerzaam voor het hele gezin!

Forteiland Pampus

10. Westfries Museum in Hoorn

Ben je in Hoorn, dan kun je het Westfries Museum niet missen. Ontdek het museum van de Gouden Eeuw. Innemend en eigenzinnig, dat zijn de kenmerken van dit populaire museum. Nieuwsgierig en verbindend. Het museum leidt je binnen in de belangrijkste episode uit de geschiedenis van West-Friesland.

Top 10 musea Noord-Holland

Wat vind jij van bovenstaande top 10 musea Noord-Holland? Welk museum mag volgens jou in dit lijstje echt niet ontbreken? Laat het ons weten!

1. Stedelijk museum Alkmaar??? Nota bene over de victorie waardoor Nederland werd gevormd.

2. Westfries Museum

Zeer toegankelijke mooie kunst uit de gouden eeuw.
    Vriendelijk bekwaam personeel