Pepernoten bakken, cadeautjes inpakken, verlanglijstjes sorteren, rijmpjes maken en nog heel veel meer. Het is voor de meeste onder ons geen geheim dat Sinterklaas het altijd ontzettend druk heeft voor 5 december. Er moet natuurlijk nog zó veel gebeuren! Gelukkig helpen de Pieten de Sint ook dit jaar weer een handje mee. In welke huizen in Nederland Sinterklaas en zijn Pieten de voorbereidingen treffen is een groot mysterie. Om toch er toch een beetje achter te komen hoe Sinterklaas woont, zijn er speciaal voor jou een aantal huizen geopend. Ontdek de top 10 Sinterklaas huizen in Nederland…

1. Het Huis van Sinterklaas in het Catharijneconvent (Utrecht)

In het Huis van Sinterklaas in het Catharijneconvent van alles te zien en te doen! Je kunt een kijkje in de slaapkamer van de Sint nemen en je ziet de werkkamer van de Goedheiligman. Ook leer je de fijne kneepjes van het Pieten-vak. Maar wat helemaal geweldig is… Je wordt door de Sint ontvangen in zijn eigen troonzaal! Alle kinderen, én hun ouders, opa’s en oma’s, én de juffen en meesters zijn van harte uitgenodigd om op bezoek te komen in het Huis van Sinterklaas. Een bezoek aan het Huis van Sinterklaas duurt ongeveer een uur. Per 20 minuten kan er een groep van 30 personen het huis binnengaan.

Het Huis van Sinterklaas in het Catharijneconvent

2. Pakhuis van Sinterklaas in Museum Broekerveiling (Noord-Holland)

Iedereen weet dat de Pieten van Sinterklaas echte atleten zijn. In een paar weken tijd moeten er duizenden pakjes door heel het land worden bezorgd. De Pieten moeten daarom super fit zijn. In het diepste geheim houden de Pieten zichzelf in vorm voor de grote dag. Ook dit jaar is Museum BroekerVeiling geselecteerd als Pakhuis van Sinterklaas. De lighallen van het museum worden omgetoverd tot een trainingscentrum waar de Pieten hun conditie op peil kunnen houden. De kinderen mogen kijken hoe het er in het Pakhuis aan toe gaat, de Pieten helpen met allerlei klusjes. Lees meer over het Pakhuis van Sinterklaas in Museum Broekerveiling >>>

Pakhuis van Sinterklaas in Museum Broekerveiling

3.  ’t Pietenhuis in Harderwijk (Gelderland)

In Harderwijk komen ook dit jaar Sinterklaas en zijn Pieten logeren bij Cultuurkust. In ’t Pietenhuis, slapen ze, oefenen ze voor het dak lopen en pakken ze alle cadeautjes in. Er is zoveel te doen, je kan marsepein kleien, pepernoten bakken, je pieten diploma halen, de pietenbedjes bewonderen, naar de voorleeskamer of schilderen voor Sinterklaas. Er is ook een kaartje te koop voor een leuke voorstelling, ontbijten met Sinterklaas en voor een bezoek aan het museum.

’t Pietenhuis in Harderwijk

4. Sinterklaashuis in Museum ’t Oude Slot Veldhoven (Noord-Brabant)

Zoals ieder jaar heeft sinterklaas meer werkplekken in Nederland, en één daarvan is in Zeelst! Van 13 november t/m 5 december a.s. logeert Sinterklaas met zijn Pieten in Museum ’t Oude Slot en is het museum het Sinterklaashuis voor Veldhoven. Er is een educatief programma voor scholen. Heb je zelf een mooie tekening of knutselwerkje gemaakt? Kom langs en laat het de Sint bewonderen. Iedereen is van harte welkom!

Sinterklaashuis in Museum ’t Oude Slot Veldhoven

5. Sinterklaashuis in Dordrecht (Zuid-Holland)

Ook dit jaar zal de goedheiligman weer in het Sinterklaashuis in Dordrecht logeren tijdens zijn verblijf in Nederland. Dit keer heeft Sinterklaas gekozen voor een nieuwe plek, die wat beter bereikbaar is voor jullie: Spuiboulevard 4 ! Handig, want de bus stopt voor de deur en er is voldoende parkeergelegenheid in de omgeving! Het Sinterklaashuis is geopend van Dinsdag 15 november t/m zaterdag 3 december. Wat zou Sinterklaas het leuk vinden als jij dan op visite komt. Er is zoveel te zien en te doen. Het Sinterklaashuis in Dordrecht is nóg groter dan het aan de buitenkant lijkt. Het heeft ontelbaar veel kamers en overal wordt gewerkt. Eenmaal binnen kun je onder andere een kijkje nemen in de pakjeskamer en de badkamer van de pieten. Ook kun je de bakkerij bezoeken waar de pieten druk in de weer zijn om snoepgoed te maken. Natuurlijk kun je ook Sinterklaas zelf bezoeken in zijn kamer waar hij is omringd door verlanglijstjes en tekeningen.

Sinterklaashuis in Dordrecht

6. Huis van Nicolaas Weert (Limburg)

Het Huis van Nicolaas bestaat dit jaar 15 jaar, dus tijd voor een feestje! Zo wordt er een speciaal jubileumprogramma met verrassende activiteiten georganiseerd. Zou het bijvoorbeeld wat zijn om de enige echte huisband (ontstaan bij het 10-jarig jubileum) nog eens terug te zien? Het Sinterklaashuis in Weert is een interactieve belevenis waar de kinderen op de ziekenzaal het verschil zouden moeten kunnen zien tussen een zieke piet en een luie piet, je krijgt een kijkje in de pietenschool en in de troonkamer is Sinterklaas zelf aanwezig.

Jacob van Horne museum

7. Pakhuis in Limburgs Museum (Limburg)

Vanaf zaterdag 12 november 2016 is het weer zover: Sinterklaas en zijn pieten zijn met heel veel cadeautjes aanwezig in het Pakhuis van Sinterklaas. Kom je ook meehelpen?! De Pakhuis Pieten kunnen je hulp goed gebruiken. Wie helpt er om speelgoed te zoeken in de grote rekken, speelgoed te rangschikken van vroeger naar nu, cadeautjes in te pakken en tenslotte pakjes in de schoorsteen te werpen? Natuurlijk kun je ook het daklopen oefenen en de voetjes van de vloer te tillen tijdens de Pietengym. Sinterklaas houdt ervan om onder de mensen te komen. Bijna het hele jaar zit hij alleen met zijn Pieten in het paleis in Spanje. Ook zijn ijverige helpers zijn dol op gezelligheid. Het is best wel leuk met zijn allen in het paleis en je leert er heel veel op de Pieten-School, maar kinderen zien ze weinig. “We verpieteren in Spanje!”, zeggen ze altijd. Daarom zijn de Pieten ook zo uitgelaten als de Pakjesboot in Nederland arriveert en al die duizenden kinderen staan te zwaaien. Dus kom gezellig langs in het Pakhuis van Sinterklaas want de Pakhuis Pieten kunnen wel wat hulp gebruiken! Dus kom gezellig langs in het Pakhuis van Sinterklaas in Limburgs Museum, want de Pakhuis Pieten kunnen wel wat hulp gebruiken!

Pakhuis in Limburgs Museum

8. Stad van Sinterklaas in het Archeon (Zuid-Holland)

Stad van Sinterklaas in het Archeon – In Zuid-Holland is er een hele stad gemaakt waar de Sint mag verblijven. Deze stad staat vol met huizen zoals natuurlijk het huis van Sinterklaas zelf waar hij ook overnacht, een knutselhuis om sinterklaas knutsels te maken. Het pakjeshuis waar alle kado’s liggen opgestapeld is ook te bekijken. Er is een snoephuis en een oefenkamer voor de Pieten zodat zij niet verleren om op de daken te lopen en andere kunstjes te doen. Er is een schmink-kamer voor de hulp-sinten en pieten en een spelletjeskamer waar de pieten ook vaak spelletjes spelen. Je kunt pepernoten maken samen met de bakkerspiet en nou ja, teveel om op te noemen.  Wat wel nog leuk is om te weten is dat je van Sinterklaas een heus Pietendiploma of oorkonde kunt ontvangen…

Stad van Sinterklaas in het Archeon

9. Pietendorp in Zuiderzee Museum

Pietendorp in Zuiderzee Museum – De Pieten lopen door de straten van het buitenmuseum en de pakjesboot ligt in de Marker haven.n 2016 wordt zondag 20, zaterdag 26 en zondag 27 november het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen weer omgetoverd tot het nationale Pietendorp. Meer dan honderd Pieten nemen bezit van de bijna 140 huisjes en slaan er hun kamp op. Alle kinderen die Hulppiet willen worden, zijn ook dit jaar weer welkom om te helpen bij het voorbereiden van de verjaardag van Sinterklaas. Op zondag 20, zaterdag 26 en zondag 27 november is het Pietendorp open van 10.00 tot 17.00 uur.

Pietendorp in Zuiderzee Museum

10. Sinterklaas komt weer slapen in museum Soest (Utrecht)

Op 20 november 2016 zijn de deuren van Museum Soest weer voor de kinderen geopend. Tijdens deze dag kunnen de kinderen zien en beleven hoe de Sint en zijn Pieten in Soest verblijven. Sinterklaas komt met zijn pakjespieten verhalen vertellen. Hij zal dit in de ochtend doen om 11.15 uur en in de middag om 13.15 uur en 14.30 uur. Per groep kunnen Sinterklaas en zijn Pieten 60 kinderen ontvangen. Uiteraard zal de Sint weer wat lekkers meebrengen voor de kinderen. Om de toegang te waarborgen zullen er entree kaarten beschikbaar komen. De toegangskaartjes kosten € 1,00 per kind en zijn vanaf 1 november 2016, tijdens de openingstijden, af te halen bij het museum Soest bij de receptie. Tijdens het voorlezen van de verhalen door Sinterklaas kunnen hun begeleiders het museum Soest bezichtigen of even genieten van een kop koffie/thee. De entree voor de begeleiders is gratis.

 Sinterklaas komt weer slapen in museum Soest

Top 10 Sinterklaas huizen

Wat vind jij de allerleukste Sinterklaashuis in Nederland? Laat het ons weten via een reactie onder dit bericht.

Mis nooit meer museum tips

 1. Je reactie is in afwachting van moderatie.

  Helaas staat het prachtige Kasteel van Sinterklaas in Helmond hier niet bij?
  Al 15 jaar lang is dit kasteel alle dagen geopend tussen intocht en vertrek van de Sint en al zijn pieten…..zo’n 25.000 kinderen bezoeken dan dit prachtige logeeradres van Sinterklaas.
  http://www.hetkasteelvansinterklaas.nl

 2. Hallo Pieten en Sinterklaas ,
  lk hou vooral van de lieve en vrolijke Pieten, van de stop-in de zak Piet ben ik een beetje bang.
  Maar gelukkig ben ik een braaf Vlaams meisje en kom graag naar het Pietendorp in Soest met mijn Mama en Papa. Hier in Belgie zijn dit jaar ook veel zwarte Pieten voor hen ben ik helemaal niet bang omdat zij mij cadootjes brengen en mij belonen omdat ik altijd flink mijn groentjes die ik eigenlijk niet lust opeet
  Sinterklaas en Pieten tot binnenkort!
  Rommytje

Laat een reactie achter