Ben jij wel een cultuurliefhebber, maar heb je geen zin in lange wachtrijen, drukte in het museum of een (fikse)entreeprijs? Bezoek dan eens een online museum. De website online-musea heeft een grote verzameling van alle virtuele musea in Nederland. Vanaf nu kun je dus gewoon een museum bezoeken vanuit je luie stoel! Bekijk de top 5 online Musea in Nederland:

1. Online Museum Blokhuispoort

Museum Blokhuispoort is een begrip in Friesland. De Blokhuispoort was vroeger een gevangenis, maar is vandaag de dag een cultureel bedrijven centrum in de binnenstad van Leeuwarden. De aanvang van dit gebouw dateert uit 22 februari 1499, door Willebrord van Schaumburg, Stadhouder des Hertogen van Saksen. Het Blokhuis vertoonde zich als een verzameling van gebouwen en rondom een gracht was gegraven. Het heeft in de eeuwen vele aanpassingen en uitbreidingen ondergaan en heeft sinds 1580 tot 2008 dienst gedaan als gevangenis. Je kunt 24 uur per dag de geschiedenis van de voormalige gevangenis van Leeuwarden online raadplegen. Laat je verrassen en beleef een unieke emotie.

Museum Blokhuispoort

2. Virtueel Museum Salland

Het Virtueel Museum Salland (VMS) biedt kunstenaars, instellingen, scholen en verenigingen de mogelijkheid in een virtueel museum individuele exposities in te richten. Het VMS wil zich ontwikkelen tot hét portaal voor kunst in Salland, waardoor kunst heel toegankelijk wordt. Wij hebben een bezoek gebracht aan het museum, gewoon vanachter onze pc!

Virtueel Museum Salland

3. Virtueel museum ’s Heeren Loo

Wandel langs 16 thema’s en ontdek hoe de ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking zich in 120 jaar heeft ontwikkeld. Het digitale Museum ’s Heeren Loo is vernieuwd: het is lichter en frisser en het is vooral eenvoudiger om informatie te vinden over 120 jaar geschiedenis. Bovendien is het museum voortaan ook te bezoeken via de iPad. Klik rechts bovenin de hoek op thema’s en je ziet over welke onderwerpen je informatie kunt vinden. Of gebruik eenvoudig de pijlen in de animatie bovenaan de pagina. Ga ook eens naar familiekamer. ’s Heeren Loo besteedt in 2015 extra aandacht aan familiebanden.

museum-sheerenloo

4. Het Virtuele Museum

Dit is hèt virtuele museum met hedendaagse beeldende kunst en vormgeving van Nederlandse bodem. De website biedt 24 uur per dag de mogelijkheid een diversiteit aan kunstwerken te bekijken, zonder daarvoor stad en land af te hoeven reizen. Op dit moment hebben 180 kunstenaars een profiel op het virtuele museum. Erg leuk om eens een (online)bezoek te brengen.

Het virtuele museum

5. Memory Museum

Geen enkele periode uit de recente geschiedenis heeft zo’n grote impact op Nederland gehad als de Tweede Wereldoorlog. Maar nu het aantal getuigen afneemt, zijn we meer en meer afhankelijk van andere bronnen zoals: boeken, filmpjes, internet en musea. Stichting Internationaal Oorlogsmuseum realiseerde in Nijverdal het oorlogsmuseum dat een realistisch beeld wil scheppen van de verschrikkingen van de gebeurtenissen uit deze periode, zodat wij leren van het verleden. Geen zin om het museum in het echt te bezoeken? Dan neem je toch een virtueel kijkje?

Memory Museum Nijverdal

Top 5 online musea in Nederland

Ken of weet jij meer online of virtuele musea in Nederland? Laat het ons weten.

1. Mooie artikel Jennefer, Nederland is rijk aan museale verzamelaars, via online musea kom je verzamelingen tegen waar je het bestaan nooit van hebt geweten. Weer een mooie promotie voor deze mensen. Bedankt voor het mooie artikel. Groet Willem