Leuk, de ouderwetse, maar oh zo gezellige Sinterklaastijd staat weer voor de deur! Het is DE tijd van het jaar om flink verwend te worden, althans als je lief geweest bent. Het is een traditie dat al flink wat jaren wordt gevierd, maar waar komt de Sint eigenlijk vandaan? Rob van Museumkwartier bezocht de nieuwe expositie in Museum het Valkhof in Nijmegen en vertelt je uitgebreid waarom je deze tentoonstelling gezien MOET hebben…

Sinterklaas, wie kent hem niet?

Afgelopen week bracht onze collega Rob een bezoek aan Museum het Valkhof in Nijmegen met de bijbehorende tentoonstelling; Nicolaas en de prinses uit het Oosten, daarnaast kwam hij alles te weten over het verhaal van prinses Theophanu en hoe zij de heilige Nicolaas meebracht naar Nederland…

Waar komt de Sint vandaan?

Verzamel de legenden van Sint Nicolaas

Sint Nicolaas is een kindervriend en al heel oud. Veel meer weten we eigenlijk niet over hem. In de tentoonstelling kom je veel meer over hem te weten. Wat vroeg Theophanu bijvoorbeeld allemaal aan Sint Nicolaas en wat vragen wij tegenwoordig aan hem? En waarom horen gouden chocolademunten eigenlijk bij het feest van Sinterklaas? Verzamel de legenden van Sint Nicolaas en neem je eigen Nicolaasboek mee naar huis!

Waar komt de Sint vandaan?

Leuke tentoonstelling voor jong en oud

De tentoonstelling is zeer geschikt voor (jonge) kinderen, want je wandelt door de expositie heen en het verhaal wordt verteld via een sprookjesachtig decor met kijkkasten. Zoals hierboven beschreven, verzamelen de kinderen pagina’s voor hun eigen Nicolaasboek en helpen de ouders een gezellig handje mee!. Op het eind van de expo kunnen kinderen dit boek zelf versieren met edelstenen. Knutselpret gegarandeerd!

Activiteitenprogramma Museum het Valkhof

Rondom de tentoonstelling worden diverse extra activiteiten georganiseerd:

12 november: Poëziedag
Sinterklaas en dichten horen bij elkaar. Luister naar de mooiste gedichten en doe mee met de workshop.

10, 17, 27 december en 7 januari: Prinsessendag (ook voor prinsen)
Kom in je meest koninklijke outfit naar het museum en: maak je eigen kroon, laat je schminken, luister naar mooie sprookjesachtige verhalen en kom alles te weten over de oosterse prinses Theophanu!

Bezoek de Nicolaaskapel
Iedere week is deze bijzondere kapel in het Valkhofpark een aantal middagen geopend.

Waar komt de Sint vandaan?

Waar komt de Sint vandaan?

Kan jij ook niet wachten om een bezoek te brengen aan de Nicolaas en de prinses uit het Oosten tentoonstelling? Laat het ons weten via een reactie onder dit bericht. Tot snel!

  1. Leuk blog! En leuke tentoonstelling, smaakt naar meer 🙂

  2. Wat een leuke en aparte Sinterklaas-tentoonstelling! Die wil ik ook wel bezoeken

Laat een reactie achter